EBRD: Prošle godine u BiH uloženo više od 200 miliona eura

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zapadni Balkan Holger Muent rekao je danas u Banjaluci da je ta banka prošle godine uložila više od 200 miliona eura u 15 projekata u BiH.

Predstavnici EBRD-a danas su u Banjaluci predstavili izvještaj o tranziciji za period 2016-2017. godina “Jednake mogućnosti u svijetu nejednakosti”.
Ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina je unaprijeđena, istakao je danas zamjenik direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)  za strategije i politiku Piter Sanfej.

EBRD za ovu godinu predviđa rast BDP-a od tri posto.

Ističući da ne želi da minimizira probleme, kada kaže da se situacija popravlja, Sanfej je na pres-konferenicji u Banjoj Luci, nakon prezentacije Izvještaja o tranziciji za period 2016-2017 godina, pod nazivom „Jednake mogućnosti u svijetu nejednakosti“, istakao da su izazovi za BiH u opstežnom programu reformi, navedenih u Reforskoj agendi.

Nije želio da govori o političkim okolnostima, ali kada je riječ o lakoći poslovanja, BiH i dalje zaostaje za drugim državama u regionu.

“Ohrabruje da je zemlja opredijeljenja i posvećena konačnom članstvu u EU. Mnogi izazovi, s kojima se BiH suočava, bit će rješavani u ovom procesu. To je, međutim, težak put koji će trajati nekoliko godina”,  rekao Sanfej.

Naglasio je da EBRD ohrabruju rezultati istraživanja koje su proveli, a pokazali su da je percepcija građana da su malo zadovoljniji nego što su bili te da se stvari kreće nabolje, ali ne toliko brzo.

“Mi našim aktivnostima pokušavamo da damo svoj doprinos tom procesu”, kazao je Sanfej.

Dektor EBRD-a za zapadni Balkan Holger Muent je rekao da je 2016. bila rekordna, kada je u pitanju EBRD u BiH i to ne samo po broju projekata, već i po iznosu uloženih sredstava.

“Lani smo uložili više od 200 miliona eura u 15 projekata. Kumulativno smo u BiH uložili više od dvije milijarde eura “,  rekao je Muent.

Potvrdio je i da je EBRD u BiH najviše ulagao u infrastrukturu. Dali su i savjetodavne usluge za razvoj malih i srednjih preduzeća, a navedena je i podrška EBRD-a za projekt – žena preduzetnica.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*