Sarajevo: Sastanak premijera Zapadnog Balkana-mogu li zemlje regije zajedno brže u Evropu?

U Sarajevu će danas biti održan sastanak premijera zemalja zapadnog Balkana, čiji je domaćin predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

U glavni grad BiH sinoć je doputovala većina učesnika sastanka, među njima i premijer Srbije Aleksandar Vučić. Pored njega, tu su i predsjednici vlada Crne Gore, Makedonije, Kosova, kao i jedan od zamjenika premijera Albanije.

Sastanku će prisustvovati i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han, kao i ministar vanjskih poslova Italije Angelino Alfano.

Kako je najavljeno, cilj sastanka je približavanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU) i razgovor o regionalnim projektima u vezi s transportnom i energetskom infrastrukturom, te saradnja u oblastima mladih i obrazovanja.

Očekuje se da će biti govora i o eventualnom formiranju carinske unije zemalja regije.

Najava dolaska premijera Srbije Aleksandra Vučića proteklih dana praćena je sa velikom pažnjom zbog izjava srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića koji je rekao da bi se Vučiću u Sarajevu moglo desiti isto što i u Srebrenici u julu 2015. godine.

Vučić je, međutim, izjavio da su takve sumnje neutemeljene i rekao da se u Sarajevu osjeća sigurno.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ranije je kazao da će svi premijeri doći među prijatelje i u zemlju koja će ih dočekati na profesionalnom, dobrosusjedskom i domaćinskom nivou.

Inače, skup će biti održan uz jake mjere osiguranja. Angažovano je više od 1000 policajaca.

Današnji sastanak u Sarajevu svojevrsna je priprema za samit zemalja zapadnog Balkana koji će u julu ove godine biti održan u Italiji.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*