Sastanak donatora na Zapadnom Balkanu: O ekonomskom razvoju, javnoj upravi, sigurnosti…

Treći koordinacioni sastanak donatora na Zapadnom Balkanu, kojeg organizuje Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), biće održan danas u Sarajevu.

Na sastanku će se okupiti glavni donatori aktivni na Zapadnom Balkanu, provedbene agencije, međunarodne finansijske institucije, kao i predstavnici vlada sa Zapadnog Balkana, međunarodnih institucija i organizacija civilnog društva.

Razgovaraće se o potrebama i prioritetima regiona sa osvrtom na pregled tekućih trendova, zahtjeva i postignuća u oblasti održivog ekonomskog razvoja, reforme javne uprave, vladavine prava i slobode izražavanja, te trenutnih sigurnosnih izazova.

U uvodnom dijelu prisutnima će se obratiti generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović i direktorica za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera.

Panel posvećen ekonomskom razvoju vodit će ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, dok će među panelistima biti ministar rada i socijalne zaštite Kosova Arban Arbashi, ministrica za inovacije i javnu upravu Albanije Milena Harito i šef Odjela Evropske investicione banke za kreditiranje za područje Slovenije, Hrvatske i Zapadnog Balkana Mateo Rivelini.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*