Japan donira više od 615.000 BAM za deminiranje

Vlada Japana odlučila je dodijeliti 314.787 eura (više od 615.000 BAM) za projekat podrške aktivnostima deminiranja u Ilijašu i Busovači, a u Ambasadi Japana u Sarajevu za danas je najavljena ceremonija potpisivanja grant ugovora, saopćeno je iz Ambasade Japana.

Vlada Japana potpisat će ugovor za projekt s ITF-om Unapređenje ljudske sigurnosti, humanitarna neprofitna organizacija koju je osnovala Vlada Republike Slovenije.

Implementacijom tog projekta ukupno 295.638 kvadratnih metara zagađenih minama bit će oslobođeno putem metoda deminiranja i tehničkog izviđanja, te predato lokalnom stanovništvu na korištenje. Taj projekt doprinijet će poboljšanju životnih uvjeta, poljoprivrede, javne sigurnosti i ostalih privrednih aktivnosti u obje općine.

Projekat će sufinansirati Ambasada SAD-a u BiH sa 18.000 eura.

Ceremoniju potpisivanja grant ugovora organizira ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa, a prisustvovat će i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack.

Japan je na bilateralnom nivou jedan od najvećih donatora u BiH. Unutar GAGP-a, pomoć Japana u BiH je dostigla više od 17 miliona eura ili oko 35 miliona BAM u proteklih 20 godina, koja pokriva vitalne sektore kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje, poljoprivreda, zaštita okoliša, infrastruktura, kultura i sl. Japan će nastaviti podržavati BiH, s ciljem doprinosa socio-ekonomskom razvoju u ovim ključnim područjima.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*