U krvi napadača na aerodromu Orly u Parizu pronađeni tragovi droge i alkohola

Tridesetdevetogodišnji Ziyed Ben Belgacem usmrćen je nakon što je prislonio pištolj na njenu glavu i rekao da želi “umrijeti za Allaha”.

Pariško tužilaštvo je saopćilo da su toksikološkim testovima tokom autopsije napadača otkriveni tragovi kokaina i kanabisa.

Također, količina alkohola otkrivena u njegovoj krvi je iznosila 0,93 g po litri krvi, što je skoro duplo više od količine dozvoljene u vožnji po francuskom zakonu.

Navodno je radikaliziran u zatvoru i nalazio se na listi osoba koje su pod nadzorom policije.

On se također povezuje sa pucnjavom i otmicom automobila prije nego što je napao vojnu patrolu na Orlyju, pariškom drugom najvećem aerodromu.

Belgacemov krivični dosje uključuje osuđujuće presude za oružane pljačke i prekršaje povezane s drogom, kazao je novinarima u subotu pariški tužilac François Molins.

U intervjuu za francuski radio Europe 1 u subotu, čovjek identificiran kao Belgacemov otac rekao je da Belgacem nije bio prakticirajući musliman i da je pio alkohol.

“Moj sin nije bio terorist. Nikada se nije molio i pio je alkohol. Ali pod uticajem alkohola i kanabisa, evo gdje možete završiti”, rekao je Belgacemov otac.

Rano ujutro u subotu, Belgacem je zaustavljen na kontrolnoj tački u Garges-les-Gonesseu sjeverno od Pariza.

Zapucao je na policiju iz vazdušne puške prije nego što je pobjegao u automobilu koji je kasnije pronađen napušten.

Iz policije su saopćili da je automobil otet od jedne žene pod prijetnjom oružjem, u Vitryiju, južno od Pariza. Taj automobil je poslije pronađen na aerodromu Orly.

Belgacem je na aerodromu pokušao oteti automatsko oružje od vojnikinje, nakon čega su ga dva druga vojnika ubila.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*