BiH ne radi dovoljno na uključivanju djece s invaliditetom u redovnu nastavu

Mladi i djeca s Down sindromom treba da govore u svoje ime i sami iskazuju vlastitu potrebu umjesto da kao dosad svi drugi govore u njihovo ime. Zato je kod njih potrebno razvijati vještinu samozastupanja, a da bi uspjeli u tome potrebna im je podrška kompletne društvene zajednice.
Poručila je to predsjednica Udruženja Život s Down sindromom FBiH Sevdija Kujović na Svjetski dan osoba s Down sindromom, a na skupu upriličenom tim povodom u Sarajevu istaknula je važnost kvalitetnog obrazovanju djece s Down sindromom u redovnim školama što je bitno za njihov samostalan život i uključenje u zajednicu.

Kaže da se, bez obzira na činjenicu da je potpisala UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, u BiH ne radi dovoljno na uključivanju djece s invaliditetom u redovnu nastavu. Među preduvjetima koji su neophodni za taj proces ističe edukaciju nastavnog kadra za rad s djecom s invaliditetom, uklanjanje arhitektonskih barijera, investiranje u tehnologije koje će olakšati tim učenicima sudjelovanje u nastavnom procesu i bolju komunikaciju s nastavnim osobljem. Kao podršku inkluzivnom procesu predviđeno je, kaže, uvođenje i asistenata u nastavi, što je kod nas različito od kantona do kantona.

– Škola kao tim, opservira, zaključuje i zajedno s obitelji učenika, predlaže šta je sve potrebno da bi u nastavni proces na pravi način bila uključena djeca s invaliditetom – kazala je na pres-konferenciji. Ipak, pozitivno je da su škole sve otvorenije, ulažu maksimalne napore da bi se djeca s Down sindromom što bolje uključila u nastavni sistem i imala dobar odnos s vršnjacima.

Kenan Kovačević je učenik Srednje grafičke škole i njemu mnogo znači druženje s vršnjacima. Oni mu pomognu kad je potrebno da savlada gradivo, a druže se i poslije nastave.

Učenici OŠ “Vladislav Skarić” kažu da ne treba praviti razliku niti imati predrasude prema onima koji su možda malo drugačiji.

Udruženje Život s Down sindromom FBiH u suradnji sa sličnim udruženjima iz Mostara i Banje Luke Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava različitim aktivnostima, a svi zajedno poručuju “Moj glas se čuje”, što je slogan ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom.

Taj dan obilježili su i učenici Javne ustanove Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica”. Izradili su raznovrsne promotivne materijale i crteže s ovogodišnjom porukom i uručili ih, zajedno s direktorom te ustanove Selmirom Hadžićem, uposlenicima Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a.

Internacionalna Down sindrom organizacija zvanično je proglasila 21. mart Svjetskim danom Down sindroma. Taj dan izabran je da bi se označila jedinstvenost Down sindroma kroz trizomiju na 21. paru hromozoma i koristi se kao sinonim za Down sindrom.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*