Bilt: Ubrzati evropsku integraciju Balkana, kako bi se spriječio konflikt

Nekadašnji visoki predstavnik u BiH Karl Bilt smatra da evropski lideri imaju jasan izbor na Balkanu – ili da se počnu baviti tamošnjim problemima ili da čekaju da se balkanski problemi počnu baviti njima.

Bilt predlaže da se ubrza proces proširenja i prijema novih članica, te da se program “istočnog parterstva” EU, zamijeni sa “balkanskim partnerstvom” koje će dovesti do pristupanja ovih zemalja Uniji.

U autorskom tekstu za internet magazin “Prodžekt sandikejt” (Project Syndicate), Bilt navodi da je svjestan da za to treba vremena, ali da se mora početi raditi odmah.

Za početak, kaže Bilt, EU može početi da posreduje u rješavanju preostalih manjih pitanja međudržavnih granica.

On ističe da je jedini put naprijed u tome da Evropa pokaže svoju moć.

“Istovremeno, sa ubrzanjem procesa evropskih integracija, kako bi se riješio sve opasniji rizik konflikta na Balkanu, EU treba da demonstrira da posjeduje i volju i metode tako što će u region poslati svoje borbene grupe da izvode vojne vježbe”, navodi Bilt.

On ocjenjuje da bi to poslalo moćnu poruku da vojne snage EU nisu “tigar od papira”, te da, osim riječi, ima još potencijala koje može upotrijebiti.

Bilt kaže da je njegova zabrinutost za Balkan počela kada je tokom prošlogodišnjeg privatnog boravka u BiH mnogo puta pitan da li će ponovo biti rata.

On ističe da se ratovi, poput onih prije 27 godina, na Balkanu neće ponoviti.

“Situacija danas bitno je drugačija nego što je bila tada. Ali, već smo puno puta u istoriji imali priliku da vidimo kako pojedinac može zametnuti požar koji će biti teško obuzdati. Nekada davno u Sarajevu je Gavrilo Princip pokrenuo svjetski rat kada je ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda. Polako, ali sigurno, danas region postaje zapaljiv, a ovog puta iskra bi mogla planuti u Skoplju”, upozorio je Bilt.

“Lideri EU iznenada su se probudili sa novim realnostima na Balkanu i na samitu početkom marta istakli potrebu pojačanog angažmana Unije na Balkanu, ali i potiskivanja Rusije iz tog regiona”, stoji u analizi Karla Bilta.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*