Belgija obilježava godišnjicu terorističkih napada u Briselu

Belgijski zvaničnici, preživjeli i porodice poginulih u terorističkim napadima na aerodromu i u podzemnoj željeznici u Briselu prije tačno godinu dana, jutros su minutom šutnje odali počast za 32 ubijene osobe. U Belgiji je i dalje na snazi drugi po visini nivo stanja pripravnosti.

Premijeru Belgije Šarlu Mišelu danas su se na aerodromu u Briselu pridružili kralj Filip i kraljica Matilda. Osoblje aerodroma, zajedno sa pripadnicima obezbjeđenja i spasilačke službe, prisustvovali su kraljevom polaganju vijenca ispred odjeljenja za polaske na aerodromu, gdje je u terorističkom napadu ubijeno 16 osoba.

Minuta šutnje održaan je tačno u 7.58 sati, u vrijeme kada je prošle godine izveden teroristički napad.

Dva bombaša samoubice su se tog jutra raznijeli u sali za dolaske u najvećoj jutarnjoj špici, pri čemu je ubijeno 16 osoba.

Više od 300 osoba je povrijeđeno u napadima za koje je odgovornost preuzela takozvana Islamska država, dok je oko 900 ljudi pretrpjelo fizičku ili mentalnu traumu.

“Život mi se okrenuo u djeliću sekunde – od uzbuđenja zbog putovanja u Njujork do horora u kom sam se našao. Ali, sam istog tog trenutka vidio ono najbolje u ljudima. U sred svog tog haosa, totalni stranac mi je prišao, stavio mi svoju jaknu pod glavu i ostao uz mene”, rekao je jedan od preživjelih.

Komemoracije se održavaju i u podzemnoj željeznici Maelbek, u srcu evropske četvrti, gdje je u napadu također ubijeno 16 osoba.

U Belgiji je i dalje na snazi drugi po visini nivo stanja pripravnosti od prošlogodišnjih napada, što znači da je prijetnja od napada moguća, ali ne i neposredna. Vojnici i dalje čuvaju ključne zgrade i promet te provode patrole.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*