Napad u Londonu dogodio se na godišnjicu krvoprolića u Briselu

“Ovi incidenti dodatno zabrinjavaju jer su se dogodili na prvu godišnjicu terorističkih napada u Briselu”, rekao je parlamentarac Tom Elliot za Belfast Telegraph.

Današnji napad dogodio se u nekoliko faza: napadač je automobilom udario nekoliko pješaka na Westminster mostu, prije nego se zabio u ogradu. Nakon toga napao je policajca nožem i zadao mu rane od kojih je preminuo. Potom ga je upucala policija.

Napadi u Briselu prošle godine su izvedeni na drugačiji način. Incidente su izveli sljedbenici IDIL-a, ali oba ova napada imaju jedno zajedničko – izvedeni su na neki od značajnih datuma.

U Briselu su s dogodila tri samoubilačka bombaška napada koja su izveli trojica belgijsko-marokanskih državljana, dva u gradu, a jedan na centralnoj stranici metroa. Ubijene su 33 osobe i tri napadača, a 300 ih je povrijeđeno.

Napadači su imali kriminalni dosje, te su putovali u Siriju kako bi se borili za IDIL, a bili su pod utjecajem radikalnih religijskih vođa u Evropi.

Kratko prije napada u Londonu, Brisel je obilježio godišnjicu ove tragedije, a kralj Philippe je poručio kako naše društvo trebamo učiniti humanijim.
Londonski napad više podsjeća na onaj u Nici. Napadač je kamionom i oružjem usmrtio 86 osoba tokom proslave Dana pada Bastilje u julu prošle godine.
(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*