Skupština TK: Utvrđene odluke o finansiranju ustanova kulture u Tuzli

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je danas oduke o preuzimanju dijela osnivačkih prava i obaveza nad javnim ustanovama Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” u Tuzli i Narodno pozorište Tuzla.

Ovim odlukama Kanton preuzima 51 posto osnivačkih prava i obaveza nad JU Narodno pozorište Tuzla, te 70 posto osnivačkih prava nad JU Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” u Tuzli, dok će 30 posto preuzeti Grad Tuzla.

-Kada su u pitanju ove dvije odluke, na obostrano zadovoljstvo, Vlada TK-a s Gradskom upravom Tuzla dogovorila je osnivačka prava, a odluke su danas pozitivno dočekane na sjednici Skupštine TK-a i jednoglasno usvojene – izjavio je Feni predsjednik Skupštine TK-a Senad Alić.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a Zlatan Muratović podsjeća da su se u proteklom periodu odvijali pregovori s predstavnicima Grada Tuzla.

-Razgovori s predstavnicima Grada Tuzla su bili konstruktivni. Vlada je postigla dogovor s gradonačelnikom Tuzle, a u narednom periodu će na temelju ovih odluka biti potpisani i odgovarajući ugovori – izjavio je Feni Muratović.

Ove ustanove kulture će od 1. aprila poslovati kao budžetski korisnici u sklopu trezora TK-a.

(Bportal.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*