Šarović: Upitno sutrašnje usvajanje Zakona o akcizama?!

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je Zakon o akcizama, na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vijeća ministara BiH, ali da je vrlo upitno da li će on dobiti podršku Saveza za promjene.

Ovaj zakon jedan je od uvjeta za produženje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

“Neki akteri u ovom aranžmanu ne žele da čuju argumente Saveza za promjene, koji razumije i pitanja iz Reformske agende i važnost aranžmana sa MMF-om i važnost razvoja infrastrukture u BiH, ali mi tražimo kroz ovaj zakon podršku za poljoprivredni sektor u cijeloj BiH”, istakao je Šarović novinarima.

Prema njegovim riječima, poljoprivredni sektor posebno je ranjiv nakon adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zbog čega bi povećanje za 15 feninga po litru goriva, odnosno nafte i naftnih derivata, dovelo ovaj sektor u vrlo nepovoljan položaj, posebno imajući u vidu da podsticaji poljoprivredi u oba entiteta kasne i da su veoma niski.

Šarović: Želimo pomoći poljoprivrednicima u cijeloj BiH!
“Mi smo spremni za razgovor sa ključnim činiteljima, i sa MMF-om i sa entitetskim vladama, da bi se kroz aranžman sa MMF-om, odnosno ovaj zakon o akcizama našlo i rješenje za poljoprivrednike”, dodao je Šarović.

On smatra da je to vrlo lako učiniti.

“Ne mora se to zvati “plavi dizel”, ali je potrebna podrška da bi se ublažile negativne posljedice povećanja akciza za gorivo”, rekao je Šarović, ističući da je to minimum koji će nagnati Savez za promjene da podrži cijeli aranžman.

Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark ocijenio je da aranžman BiH sa MMF-om nije ugrožen ako institucije budu radile svoj dio posla.

U suprotnom, prema Vigemarkovim riječima, građani moraju biti ti koji će pozvati političare i institucije na odgovornost.

“Izbori će doći, nije na nama da vam kažemo za koga da glasate”, zaključio je Vigemark.

Nakon što je 24. marta istekao redovan rok za ispunjavanje obaveza za nastavak aranžmana, MMF je taj rok produžio do 31. marta.

Usvajanje zakona o akcizama, kojim se predviđa povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru, jedan je od uvjeta za nastavak aranžmana.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*