Indonezija: Najmanje 31 osoba zatrpana u klizištu

Najmanje 31 osoba zatrpana je u klizištu koje je u subotu ujutru pokrenulo zemlju u indonežanskom selu Banaran, javlja Anadolu Agency (AA).

Pretraživački i spasilački timovi izvukli su jedno tijelo, ali su u popodnevnim satima prekinuli potragu zbog jake kiše, potvrdio je Sutopo Purwo Nugroho, portparol Agencije za ublažavanje katastrofa Indonezije.

Ranije je Setyo Budiono, šef odjela za hitno reagovanje Agencije za upravljanje katastrofama u oblasti Ponorogo, kazao da vjeruju kako je klizište zatrpalo najmanje 31 osobu.

Nugroho je potvrdio da se klizište dogodilo u subotu ujutru kada su mještani vadili đumbir ispod litice visoke 100 metara u selu Banaran.

Lokalna agencija za ublažavanje katastrofa pozvala je stanovnike da se ne približavaju pogođenom području zbog nestabilnog zemljišta i mogućnosti pojave novih klizišta.

Sezonske kiše često uzrokuju poplave i klizišta u Indoneziji koja se sastoji od lanca od 17.000 ostrva, gdje milioni ljudi žive u planinskim područjima ili poplavnim ravnicama u blizini rijeka.

Iz agencije su naveli da se 2016. godine dogodilo najmanje 1.985 nesreća u kojima je poginulo 375 ljudi, što je najviše u posljednjih deset godina.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*