Vijeće sigurnosti UN: Rusija blokirala rezoluciju o Siriji

Rusija je ponovo stavila veto na Rezoluciju o Siriji u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) kako bi, javlja Rojters, zaštitila sirijskog predsjednika Bašara al Asada, blokirajući tako pokušaj Zapada da osudi smrtonosni napad gasom u Siriji.

Ovo je osmi put da je Rusija uložila veto na rezoluciju o Siriji u Vijeću sigurnosti da zaštiti svog saveznika. Potez Moskve izazvao je ljutite reakcije Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije i Francuske, koje su bile predlagači rezolucije.

Kina, koja je do sada stavila veto na šest rezolucija o Siriji od početka rata prije šest godina, bila je suzdržana na glasanju, zajedno sa Etiopijom i Kazahstanom.

Deset zemalja je glasalo u korist rezolucije, dok se Bolivija pridružila Rusiji i glasala protiv.

U konačnom nacrtu rezolucije uključen je bio i paragraf kojem se Rusija usprotivila prošle sedmice. U njemu se naglašava da Sirija treba istražiteljima da podnese planove letova i informacije o zračnim operacijama na dan 4. aprila kada je napadnut Kan Šeikun, imena komandanata eskadrona helikoptera i pristup zračnim bazama sa kojih se vjeruje da je napad pokrenut.
Britanski ministar vanjskih poslova Boris Džonson odmah je izdao saopštenje i rekao da je “ogorčen” ruskim vetom.

“Rusija je izabrala lošu stranu”, naveo je Džonson u saopštenju objavljenom u Londonu.

U hemijskom napadu na Kan Šeikun, koji se nalazi u području pod kontrolom pobunjenika, 4. aprila ubijeno je više od 80 osoba.

Zapadne sile za ovaj zločin okrivile su sirijsku vladu, zbog čega je američki predsjednik Donald Tramp naredio raketni udar na sirijsku zračnu bazu, pri čemu je , kako se špekuliše, uništeno oko 20 posto sirijske avijacije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*