Tijela ubijenih Vlaseničana ispraćena iz Tuzle

Tijelo Jakupa Hrnjića je jedno od pet, koliko je danas ispraćeno ispred Komemorativnog centra Tuzla ka šehidskom mezarju Rakita

Sejdalija Hrnjić prije 25 godina posljednji je put vidio svog oca Jakupa. Njegova bol za ocem i danas je tolika da je jedva smogao snage da progovori. Onome ko ga sluša čini se da se još jučer rastao s ocem.

– Ja sam izašao iz Vlasenice preko šume, a on je ostao. Imao je 53 godine, bio je godinu stariji nego sada ja. On nije htio nigdje da ide. Taj čovjek je bio dobar, nikada mrava nije zgazio, mislio je da mu ništa neće biti – ispričao je Sejdalija Hrnjić.

Tijelo Jakupa Hrnjića je jedno od pet, koliko je danas ispraćeno ispred Komemorativnog centra Tuzla ka šehidskom mezarju Rakita, gdje će sutra biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop bošnjačkih žrtava iz Vlasenice.

U protekloj godini identificirano je pet žrtava etničkog čišćenja u Vlasenici, koje su proveli lokalni Srbi uz pomoć paravojnih formacija iz Srbije i zločinačke JNA. Svih pet žrtava identificirano je uz pomoć DNK analize, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Kozluk, Kazan Bašča, Trnovo kod Šekovića te na površini terena na lokalitetu Planinci kod Zvornika.

Bešir Čamdžić je najstariji od identifikovanih žrtava, a ubijen je 1995. godine u 73. godini života.
Jasmin Hurić imao je samo 16 godina kada je ubijen na području Zvornika 1992. godine, kao i Mersad Dautović iz Vlasenice, koji je ubijen na podrčju Šekovića. Sutra će biti ukupani i Muradif (Rahmana) Kolarević (1957.) iz Smajića kod Vlasenice te pomenuti Jakup (Rahmana) Hrnjić.

Tokom agresije na BiH u Vlasenici je ubijeno više od 2.600 Bošnjaka. Za ratne zločine u ovom dijelu BiH su u Hagu je osuđen Dragan Nikolić, zvani Jenki, dok su Predrag Bastah, zvani Car i Goran Višković, zvani Vjetar, osuđeni pred Sudom BiH. Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo više od 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog starosti.

– Ono što nas posebno opterećuje je što mi hodamo ulicom i gledamo sve one koji su čini zločine 1992. godine. Takvo je to naše tužilaštvo – kaže s ogorčenjem Mujo Hadžiomereović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednive Vlasenica.

On dodaje da će, sa sutrašnjom džanazom, na šehidskom mezarju Rakita ukupno biti ukopano 362 žrtve.

Hadžiomerović je skrenuo pažnju i na to da 52 tijela sa mezarja Rakita čekaju na ekshumaciju, da bi se izvršila reasocijacija posmrtnih ostataka. Radi se o tijelima ljudi čija su tijela ukopana nekompletna, a naknadno su pronađeni nedostajući dijelovi tijela.

– Porodice su potpisale izjavu prije više od godinu dana da se obavi ekshumacija. Međutim predstavnici Republike Srpske u Nadzornom odboru Instituta za nestale osobe BiH ne dozvoljavaju da se novac prebaci Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli, da bi se obavila ekshumacija i reasocijacija posmrtnih ostataka. Naime, nakon ekshumacije tijela treba prevesti u Komemorativni centar Tuzla, jer se tu nalaze dijelovi tijela žrtava koji nedostaju – pojasnio je Hadžiomerović.

Od ukupno 2.600 ubijenih Vlaseničana do sada je na različitim mezarjima u Podrinju ukopano njih tek oko 1.300. Dakle, svoj smiraj, 25 godina od početka agresije na BiH, našla je tek polovina vlaseničkih Bošnjaka.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*