Prvi potpisani Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja BiH i Kine

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ambasadorica Narodne Republike (NR) Kine u BiH Chen Bo potpisali su danas Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja za period 2016-2019, za koji je Osmanović kazao da predstavlja još jednu potvrdu prijateljskih odnosa BiH i Kine, kao i nastavak dosadašnje uspješne saradnje u oblasti obrazovanja.

Posebno je istakao da je ovaj sporazum, potpisan uime MCPBiH i Ministarstva obrazovanja NR Kine, prvi sporazum potpisan u oblasti obrazovanja  BiH i Kine.

Njegovo potpisivanje, pojasnio je ministar na današnjoj pres-konferenciji, predviđa poticanje aktivne obrazovne saradnje u okviru međunarodnih organizacija, jačanje bliskih veza između osnovnih i srednjih škola te visokoškolskih institucija, kao i ostalih obrazovnih ustanova.

Također, dodao je,  ovaj sporazum će doprinijeti unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa  ovih zemalja, posebno u oblasti obrazovanja i, konkretno, daljnjem razvoju i jačanju odnosa između institucija nadležnih za obrazovanje.

Ambasadorica Bo je napomenula da je proteklih nekoliko godina zabilježen brzi razvoj saradnje  Kine i BiH, naročito u oblasti ekonomije.

– Međutim, podrazumijeva se da ojačamo i saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, tako da ona bude temelj za druge vrste saradnje – istakla je.

Naglasila je da današnji Sporazum otvara mogućnosti za veći broj razmjena obrazovnih institucija dviju zemalja te je u tom kontekstu poručila da će kineska strana pružiti veću podršku u pogledu studiranja kineskog jezika u BiH, istovremeno ohrabrujući i veći broj kineskih mladih ljudi da studiraju jezike BiH.

Ministar Osmanović također je istakao da je kineska ambasadorica obećala da će NR Kina osigurati 15 stipendija za studente bosanskohercegovačke studente koji žele studirati u Kini, na nekom od tamošnjih fakulteta za koji pokažu zainteresiranost.

Dodao je da će studenti koji budu studirali u Kini ili učili kineski jezik imati priliku za zapošljenje u nekim od novootvorenih kompanija u BiH u koje je investirala kineska strana, kao što je, naprimjer, termoelektrana “Stanari” kod Doboja.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*