MVP BiH: Primitivno i nediplomatsko ponašanje Milorada Dodika

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine najoštrije je osudilo primitivno i nediplomatsko ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika tokom jučerašnje ceremonije odavanja počasti žrtvama zloglasnog logora Jasenovac u Donjoj Gradini, navodi se u saopćenju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na jučerašnjoj komemoraciji za žrtve ustaških zločina koja je održana u Komemorativnom centru Donja Gradina odbio je da se rukuje sa ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Morim Kormak (Maureen Cormack).

“Jučerašnji komemorativni skup i mjesto stradanja treba da budu odvojeni od dnevne politike i ispoljavanja ličnih frustracija, jer svako okupljanje u pomen tako strašnih zločina mora biti posvećeno isključivo žrtvama. Postupci predsjednika RS-a Milorada Dodika štete i ugrožavaju međunarodni ugled RS-a i BiH”, navodi se u saopćenju Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine .

Ovo je začuđujuće posebno zbog toga što je ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Morin Kormak na komemorativni skup u Donjoj Gradini bila pozvana zajednički od strane Vlade RS-a i Vlade Srbije, te da je Milorad Dodik lično predsjedavao Odborom za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, koji je bio zadužen za organizaciju skupa.

“Pokušaji javnog ponižavanja i vrijeđanja diplomata najvišeg ranga drugih zemalja su prevaziđen diplomatski metod, pogotovo kada je usmjeren prema ljudima koji su se odazvali pozivu da prisustvuju događajima važnim za zemlju domaćina kako bi se poklonili nedužnim žrtvama”, kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zahvalilo se predstavnicima svih zemalja i međunarodnih organizacija koji su prisustvovali jučerašnjem komemorativnom skupu i odali počast nedužnim žrtvama.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*