Odgođeno razmatranje Zakona o plaćama u PSBiH

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržala je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Riječ je o usklađivanju ovog zakona sa Zakonom o carinskoj politici u BiH u dijelu koji se odnosi na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina pri uvozu robe u carinsko područje BiH.

Komisija je za narednu sjednicu odgodila razmatranje principa Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta, uz zaključak da se na sjednicu pozove i ministar finansija i trezora BiH.

Predloženim izmjenama bi bili izjednačeni koeficijenti za obračun plaće za državne i policijske službenike, odnosno koeficijenti za obračun plaće za policijske službenike od čina „mlađi inspektor“ do čina“ glavni inspektor“ bili bi izjednačeni s koeficijentima državnih službenika od radnog mjesta „stručni saradnik“ do radnog mjesta „rukovodeći državni službenik“.

Član Komisije Dragutin Rodić je kazao da ništa nije sporno u ovom zakonu u namjeri i želji da se poboljša materijalni položaj policajaca.

“S obzirom na to da se ovdje radi, ne o malim sredstvima, predlažem da na sljedeću sjednicu Komisije pozovemo nadležnog ministra i da vidimo da li postoji mogućnost da u okviru preraspodjele budžetskih sredstava iznađemo ta sredstva”, kazao je Rodić.

Dodao je da bi svako drugo rješenje za njega bilo „dnevna politika, populističko rješenje“, jer kada usvoje zakon ne bi imali odgovor na pitanje kako će se to isplaćivati.

Komisija je za narednu sjednicu odgodila i razmatranje principa Prijedloga zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koji je predložio Predstavnički dom, a kojim se predviđa ukidanje prava na isplatu jubilarne nagrade za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama BiH.

Članovi Komisije su dogovorili da na narednu sjednicu pozovu predstavnike Vijeća ministara BiH, te da zatraže informaciju o tome na koga bi se sve odnosio predloženi zakon.

Komisija za finansije i budžet je primila k znanju Informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o stanju u oblasti deminiranja u BiH i s Akcionim planom za otklanjanje primjedbi revizije učinka o temi: „Efikasnost sistema deminiranja u BiH“.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*