U atentatu u Istanbulu ubijen medijski tajkun iz Irana

Saeed Karimian ubijen je u kvartu Maslak zajedno sa svojim poslovnim partnerom iz Kuvajta. Vozilo koje je korišteno u atentatu je kasnije pronađeno zapaljeno, a turska policija je otvorila istragu.

U saopćenju na svojoj Facebook stranici, Gem TV je potvrdila da je Karimian preminuo, ali bez navođenja okolnosti u kojima je smrt nastupila.

Hürriyet je objavio da su dvije maskirane osobe izašle iz džipa prije nego su počele pucati. Istanbulska policija odbila je komentirati pucnjavu.

Karimian je ranije bio procesuiran u odsustvu u Teheranu, jer su ga tamošnje vlasti sumnjičile za propagandu protiv Irana.

GEM TV je poznat po zabavnim satelitskim kanalima koji dub stranih filmova i zapadnih programa u farsi za iranse. Također proizvodi filmove i TV serije.

U Iranu, gdje vlada nastoji ugraditi islamske vrijednosti strogo uređivanjem popularne kulture, programiranje satelitskih postaja je ljutilo vlasti, koje su ga vidjele kao dio kulturnog “mekog rata” kojeg vodi zapad.

Gem TV emitira strane i zapadnjačke sadržaje u iranski informativni prostor.

Osnovana je u Londonu, ali se kasnije proširila i ima ured u Dubaiju. Program emitira na 17 kanala na perzijskom, te kanale na kurdskom, azerskom i arapskom jeziku.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*