Sarajevo: Konferencija glavnih tužilaca i predsjednika sudova u BiH

Borba protiv korupcije dominantna je tema konferencije glavnih tužilaca i predsjednika sudova u BiH koja se održava u Sarajevu. Glavni fokus je na, kako je istaknuto, borbi protiv korupcije.

Na 13. konferencije glavnih tužilaca i predsjednika sudova u BiH analizirani su rad sudova i tužilaštava , odnosno razlozi donošenja velikog broja oslobađajućih presuda kao i rješavanje predmeta korupcije. Cilj je , kako kažu, unaprijediti efikasnost rada sudova i tužilaštava.

O provedenim i predmetima u toku u ovoj, ali i drugim oblastima, pregled stanja za prošlu godinu, kvalitet i mjere za unapređenje efikasnosti pravosuđa , te rad sudova sa osvrtom na starosnu strukturu neriješenih i riješenih predmeta predstavljeni su na zajedničkoj konferenciji predstavnika sudova i tužilaštva u BiH.

“Borba protiv korupcije glavna je tema, fokus koji želimo da damo protiv korupcije se mora vidjeti u svim oblastima rada”, izjavio je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati sudova koji su najviše smanjili broj neriješenih predmeta.

Kantonalni sud u Sarajevu je tokom 2016. godine primio puno veći broj predmeta u odnosu na 2015. godinu, ali istovremeno je više predmeta riješio u prošloj godini tako da je efikasnost znatno povećana, istakao je Jasmin Jahjaefendić iz Kantonalnog suda Sarajevo.

Pregled stanja urađenog u proteklih godinu dana te problemi s kojim se suočava pravosuđe kao i trendovi koje žele da postignu u razvoju sistema važni su segmenti koji su u fokusu konferencije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*