Trump obećao Papi: Zapamtiću vašu poruku

Američki predsjednik Donald Trump sastao se danas sa papom Franjom u Vatikanu, a poslije razmjene poklona obećao je da neće zaboraviti poruku koju mu je poglavar Katoličke crke prenio tokom polučasovnog razgovora.

Trump i papa ranije su iznijeli suprotstavljena mišljenja o pitanjima imigracije i klimatskih promjena i razmijenili oštre riječi tokom predizborne kampanje u SAD-u prošle godine.

Američkog predsjednika, njegovu suprugu, kćerku i ostale zvaničnike iz američke delegacije dočekala je Švajcarska garda u dvorištu Vatikana, a pozdravio ih je nadbiskup Georg Gänswein.

Papa je pozdravio Trumpa ispred svog kabineta, a američki lider je rekao da mu je ukazana “velika čast”. Oni su pozirali fotografima, a potom su razgovarali iza zatvorenih vrata.

Poslije privatne konverzacije, papa je predao Trumpu malu skulpturu maslinovog drveta, što je simbol mira. Trump se zahvalio i rekao da je mir dobrodošao.

Papa je u obraćanju na španskom preko prevodioca poklonio Trumpu i kopiju svoje potpisane poruke koju je uputio povodom Svjetskog dana mira i tri svoje pisane poruke iz 2015. godine o zaštiti prirodne sredine.

“Svakako ću ih pročitati”, rekao je Trump. On je predao papi komplet zapisa Martina Luthera Kinga.

“Hvala vam, neću zaboraviti šta ste rekli”, rekao je na kraju susreta američki predsjednik.

Trumpov susret sa papom Franjom bila je treća stanica njegove devetodnevne inostrane turneje, poslije posjeta Saudijskoj Arabiji i svetim mjestima u Jerusalemu.

Predsjednik SAD-a sada ide na samit NATO saveza u Briselu, a potom će prisustvoavti samitu G7 na Siciliji, koji traje od 26. do 28. maja.

(Srna/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*