Suđenje za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori: Optuženi negirali krivicu

Ročište povodom ispitivanja i ocjene zakonitosti optužnice za planiranje terorističkih napada u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora prošle godine, koje je počelo jutros u 9 sati, završeno je nakon nešto više od šest sati, a optuženi su negirali krivicu koja im se stavlja na teret optužnicom.

Advokati optuženih poručili su nakon završetka ročišta da je optužnica protiv njihovih klijenata “proizvoljna i lako oboriva”, javlja Anadolu Agency (AA).

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srbijanski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević. Optužnicim su obuhvaćna i trojica crnogorskih državljana – lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a.

Prema optužnici tužilaštva, 16. oktobra 2016. godine u Crnoj Gori je spriječen državni udar. Prema navodima tužioca Milivoja Katnića, u noći održavanja parlamentarnih izbora bilo je planirano da dođe do upada u Skupštinu, kao i da se uhapsi i likvidira bivši premijer Milo Đukanović.

Advokati Andrije Mandića i Milana Kneževića poručili su da je optužnica “politička” i da je iskaz svjedoka saradnika Saše Sinđelića “lažan”. Advokat Kneževića, Goran Rodić poručio je da je optužnica “proizvoljna i vrlo lako oboriva”.

Advokat Andrije Mandića, Miroje Jovanović tražio je izdvajanje određenih dokaza i tokom suđenja poručio da je Sinđelić “psihički nestabilna osoba”.

”Ova optužnica će, ukoliko ima pravne države, sama pasti. Pravosudni sistem Crne Gore je na teškom ispitu”, poručio je branilac Mandića.

Bivši komadant srbijanske Žandermerije Bratislav Dikić, u obraćanju sudu, je rekao da je on žrtva. Istakao je da je naveden da dođe u Crnu Goru, kako bi bio označen kao krivac.

“Optužnica protiv mene je iskonstruisana i nezakonita. Nijesam učestvovao ni u jednoj radnji koja mi se stavlja na teret. Iz spisa sam saznao da sam član kriminlne organizacije, ne znam ko je organizator i ne znam na koji način sam ja povezan sa njima,” rekao je Dikić. Kazao je da ne poznaje ljude iz DF-a.

“Tačno je da sam prihvatio da dođem da podržim skup DF-a, ali kao član srpske zajednice, ali ne znam ljude iz DF-a,” kazao je on. Zatražio je ukidanje pritvora i mogućnost obezbjeđenja mjere tajnog nadzora.

“Nije pravedno da ja koji bolujem od raka umirem u ćeliji, ne znam koliko ću jos moći da izdržim,” rekao je Dikić.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*