Istraga avionske nesreće u Mostaru: Pilot doživio srčani udar

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko, sekretar Ministarstva Igor Pejić i glavni istražitelj Salko Begić predstavili su na današnjoj pres-konferenciji rezultate istrage pada aviona kod Mostara. Istraga je pokazala da je avion kod Mostara pao zbog infarkta pilota, 7,5 minuta od polijetanja.

Pilot aviona “FIJI”, koji se 13. maja kratko nakon polijetanja srušio u mostarskom naselju Jasenica, doživio je infarkt te se pretpostavlja da je zbog ranije ugrađenog stenta brzo izgubio svijest, potvrdio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu glavni istražitelj Komisije koja je istraživala slučaj Salko Begić.

Podvukao je da su nalazi istrage objedinjeni na 67 stranica u kojoj je korišteno 700 dokumenata, dodajući da je Komisija radila po međunarodnim standardima, a ona je potpuno nezavisno tijelo iako je tokom provođenja istrage sarađivala s Tužilaštvom BiH.

Na nesreću je uticalo prikrivanje zdravstvenih problema od strane pilota. U izvještaju se navodi da je u zahtjevu za posljednji ljekarski pregled pilot izjavio i svojeručno potpisao da nema nikakvih srčanih problema, te da u proteklom periodu nije imao nijednu posjetu kod izabranog ljekara.

U izvještaju se navodi da su faktori koji su doprinijeli nesreći zanemarivanje psihofizičkih i zdravstvenih problema od strane pilota u toku organizovanja i provođenja manifestacije, te izvođenje letenja pod velikom željom da manifestacja uspije, što je nakon određenog vremena proizvelo stresno stanje, koje je zahtijevalo dodatne fizičke i mentalne napore.

Pri padu aviona tog dana poginulo je pet osoba među kojima je bilo i troje djece. Stradalih troje djece su brat i sestra Luka i Lana Lovrić, te Arman Hadžiomerović, a poginuli su i pilot Ivan Karačić, koji je upravljao letjelicom, te mladić Muhamed Sipović.

Oni su učestvovali u manifestaciji “Dani otovorenih vrata” u okviru koje se organizovao i “Let iznad Mostara”, koji je nakon dvadesetak minuta tragično okončan.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*