Brazil usporava krčenje šuma u Amazoniji

Vlada Brazila je u subotu uveravala da se krčenje šuma u Amazoniji usporava, čime je odgovorila na prijetnju Norveške, najvelikodušnije međunarodne zaštitnice “pluća planete Zemlje” da će smanjiti pomoć Brazilu ako se krčenje ne zaustavi.

“Naša je želja, a preliminarni podaci će to tek pokazati, da trend rasta sječe šuma počinje da se preokreće”, rekao je brazilski ministar za životnu sredinu Hose Sarnei Filjo tokom konferencija za štampu u Braziliji.

Ministar je juče u Oslu izjavio da “samo Bog” može da obezbijedi smanjenje sječe šuma u Amazoniji, a da je brazilska vlada uradila “sve” što je moguće.

Norveška koja svoj prosperitet duguje proizvodnji ugljovodonika, glavni je faktor koji doprinosi očuvanju ; fonda za očuvanje šumskog Amazonije, koji je Brazil; formirao 2008. godine da bi suzbio sječu šume, koja je faktor zagrijavanja klime u svjetu.

Skandinavska zemlja je u petak upozorila da se krčenje šume ubrzava, te da će isplata Brazilu biti ove godine prepolovljena, dok je 2016. platila 850 miliona kruna (100 miliona dolara) i da bi čak mogla sasvim ukinuti pomoć Brazilu ako se nastavi krčenje šume.

Godišnji isplate Norveške variraju zavisno od stope sječe šuma u odnosu na prosjek iz prethodne decenije, po metodu koji su utvrdile brazilske vlasti.

Poslije znatnog napretka, krčenje šuma u Brazilu je ponovo naglo poraslo u protekle dvije godine, ubrzavajući se za 29 odsto ; prošle godine, a za 24 odsto 2015, po zvaničnim podacima do kojih se došlo snimanjem pomoću satelita. Godine 2016, skoro 8.000 kvadratnih kilometara šume je izgubljeno, pre svega pod pritiskom interesa brazilskih stočara i zemljoradnika.

Predsjednik Brazila Mišel Temer je stavio veto na mjere koje bi za skoro 600.000 hektara smanjile zaštićeno područje prašume Amazonije da bi se napravilo mjesta za rudarstvo i poljoprivredu, i izgradila železnička pruga.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*