VN Azerbejdžana: Daniel Ricciardo iskoristio haotičnu utrku i trijumfovao u Bakuu

U Bakuu je danas vožena Velika nagrada Azerbejdžana na kojoj je iznenađujuće trijumfovao Daniel Ricciardo.
Utrka je obilovala incidentima, a Safety car je izlazio tri puta na stazu. Već u prvom krugu Bottas se zakucao u Raikkonena i morao je odmah u boks na zamijenu dijelova.

Raikkonen je ostao na stazi, ali mu se bolid tokom narednih krugova doslovno raspadao i dio po dio mu je otpadao, te je to bio razlog jednog od prekida utrke.

Hamilton je prvi startao i vodio je tokom prve polovine utrke, a tokom jedne vožnje pod Safety carom namjerno je zakočio kako bi se Vettel zabio u njega, a potom je Nijemac izgubio živce i namjerno se zakucao u njega.

Hamilton je potom imao problema sa bolidom, te mu je direkcija utrke naredila da mora zamijeniti dio iza glave koji je prijetio da otpadne, te je Vettel preuzeo vodstvo.

No, potom je Vettelu “odrezana” kazna zbog zabijanja u Hamiltona, te je morao deset sekundi ostati u boksu. No, i pored toga izašao je ispred Hamiltona i do kraja utrke ostao ispred njega i povećao prednost u ukupnom poretku.

Čitavu konfuziju iskoristio je Daniel Ricciardo. Vozač Red Bulla, koji je utrku startao sa desetog mjesta, je bio najkonstantniji na stazi i zasluženo je trijumfovao.

Drugo mjesto je senzacionalno osvojio Bottas koji je nakon prvog kruga bio posljednji. On je u posljednjoj sekundi na ciljnoj ravnini prestigao osamnaestogodišnjeg Lancea Strolla koji je u kvalifikacijama bio osmi, a na prethodnih sedam utrka je za svoj Williams osvojio samo dva boda. Ipak, danas je sasvim zasluženo osvojio treće mjesto. Četvrti je bio Vettel, a peti Hamilton.

Iza su slijedili Ocon, Magnussen, Sainz, Alonso, Wehrlein, Ericsson, Vandoorne, Grosjean i Raikkonen.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*