Završena sjednica Gradskog vijeća Tuzla

U poslijepodnevnom dijelu sjednice Gradskog vijeća Tuzla raspravljano je o izvještajima o radu u prošloj godini javnih i drugih preduzeća čiji je osnivač Grad Tuzla, odnosno o „Tržnice – pijace“ i „Centralno grijanje“.

Kada je riječ o JP „Tržnice – pijace“, ono je poslovalo negativno, te su vijećnici željeli znati uzroke. Zaključcima je naloženo menadžmentu da za septembarsku sjednicu pripreme prijedlog mjera za sanaciju stanja. Takođe, od menadžmenta i nadzornog odbora traže da se izvrši reorganizacija radnih mjesta u skladu sa realnim potrebama preduzeća.

Preporučili su im da obrate posebnu pažnju na male trgovce, te osmisle projekte i programe koji bi odgovarali njihovim potrebama. Jedan od prijedloga je bio i da se parking prostor u blizini pijace da na korištenje ovom preduzeću, kako bi im se olakšalo poslovanje.

Kada je riječ o JP „Centralno grijanje“ predloženo je, između ostalog, da se prije širenja vrelovodne mreže izvrši anketiranje stanovništva, kako bi se stekao uvid u to koliko će domaćinstava biti pripojeno na mrežu, a kako bi projekat bio ekonomski isplativ.

Raspravljalo se, između ostalog, i o Informaciji o gradskom i prigradskom saobraćaju u gradu Tuzli. Vijećnici su, nakon duže rasprave, odlučili da se neće izjašnjavati o pomenutoj Informaciji, već su usvojili zaključak da se menadžmentu i resornim gradskim službama u roku od 60 dana dostavi stenogram sa sjednice, a vezano za raspravu o pomenutoj tački, kako bi se mogli dogovoriti o narednim koracima.

Osim pomenutog, usvojen je dopunjeni Poslovnik Gradskog vijeća, koji će, istaknuto je, riješiti brojne nedorečenosti, te omogućiti efikasniji rad. Jedan od razloga za njegovu izmjenu jeste da se onemogući „trgovina“ vijećničkim mandatima, istaknuto je.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*