PD PSBiH: Na dnevnom redu Izvještaj o radu Vijeća ministara

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine (PSBiH) danas bi trebalo da razmatra Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu. U izvještaju se, između ostalog, navodi da BiH na kraju 2016. bilježi značajno poboljšanje ekonomskih parametara.

Vijeće ministara će poslanicimja podnijeti izvještaj prema kome BiH, u odnosu na posljednju dekadu, ima najveće prihode, najmanju zaduženost u regiji, te značajan porast broja zaposlenih.

Također je navedeno da je 2016. godina bila najuspješnija godina na putu evropskih integracija BiH od momenta pokretanja tog procesa. Nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, partnerstvo BiH i Evropske unije je intenzivirano i evropske integracije su stavljene u fokus djelovanja Vijeća ministara, definirane kao ključni prioritet i stavljene u formalni politički dijalog.

Pitanje je da li će poslanici prihvatiti Izvještaj, jer ga jučer nadležna Komisija nije prihvatila.

Na dnevnom redu i preporuke Konferencije o BHRT-u
Na dnevnom redu trebale bi biti i Preporuke s konferencije “Nacionalni javni radio-televizijski servis BiH”.

Podsjećamo, na nedavno održanoj konferenciji u organizaciji BHRT-a, u okviru hitnih mjera za spas Javnog serivsa BiH, zatraženo je od Parlamenta BiH da po hitnoj proceduri usvoji amandmane na Zakon o javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, koji će omogućiti prikupljanje RTV takse putem računa za električnu energiju sve dok ne bude usvojen održiv mehanizam finansiranja.

Predstavnički dom trebalo bi da razmatra i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je predložio poslanik Momčilo Novaković.

Prevdiđeno je i razmatranje dva zakonska prijedloga poslanice Maje Gasal-Vražalica, a to su Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH.

Bit će razmatran i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, predlagača poslanika Damira Arnauta, te Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*