šarlotsvil

Guverner Virdžinije proglasio vanredno stanje

Guverner Virdžinije proglasio je vanredno stanje, a policija je rastjerala stotine demonstranata u Šarlotsvilu (Charlottesvilleu), nakon što su izbili neredi uoči skupa bijelih nacionalista i drugih desničarskih grupa pod nazivom “Ujedinimo desnicu”. Najmanje tri osobe su poginule, a 35 je povrijeđeno.

Stotine građana protestovalo je u američkoj saveznoj državi Virdžiniji protiv planiranog uklanjanja kipa generala Konfederacije Roberta Lija (Robert E. Lee)

Okupljeni na Univerzitetu Virdžinia uzvikivali su slogane: “Jevreji neće doći na naše mjesto”, “Krv i zemlja”, “Jedan narod, jedna nacija, kraj migracijama”.

Pored grupe koja je protiv uklanjanja kipa, okupili su se i oni koji podržavaju ovakvu odluku. U jednom trenutku došlo je i do napetosti između dvije strane. Intervenisala je i policija koja je smirila dvije sukobljene strane.

Najmanje tri osobe su poginule, a 35 je povrijeđeno tokom protesta. Tokom popodneva jugozapadno od Šarlotsvila srušio se helikopter državne policije Virdžinije pri čemu su poginula dva policajca. Letjelica je bila dio snaga koje su nadzirale proteste.

Tokom sukoba nacionalista i antinacionalista automobil je udario u masu.

Pored povrijeđenih u udaru automobila, 15 osoba je povrijeđeno u drugim vidovima nasilja povezanim sa maršom članova krajnje desnice.

Šef policije u Šarlotsvilu Al Tomas rekao je da je među poginulima i 32-godišnja žena.

Načelnik  Šarlotsvila  Mike Signer kritikovao je proteste onih koji su protiv uklanjanja kipa nazivajući njihovu šetnju “rasističkom, netolerantnom i ispunjenom zastrašujućom mržnjom”.

Spomenici u čast Liju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865. godine, postali su tačka neslaganja u Sjedinjenim Američkim Državama. Mnogi kipovi već su uklonjeni ili preseljeni, ali su ostali i oni čije uklanjanje je tek planirano.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*