Vježbe umjerenog intenziteta su zdrave za trudnice

Ljekari preporučuju umjereno vježbanje tokom trudnoće kako bi se smanjio rizik od dijabetesa, povišenog tlaka, prevelikog broja kilograma i kardiovaskularnih bolesti.

Ipak, mnoge žene i dalje strahuju da vježba može dovesti do pobačaja, ali stručnjaci smatraju da nema mjesta za strah i preporučuju dovoljan unos vode tokom vježbanja te da se ne forsiraju previše.

Kako se tokom vježbanja otpuštaju hormoni zaduženi za opuštanje, karlica će se pomjerati i zglobovi će se olabaviti. Pažljivo se trebaju raditi vježbe koje opterećuju kukove, koljena i gležnjeve.

Ne preporučuju se aktivnosti prilikom kojih je teško održati ravnotežu, kao što su skijanje i jahanje, a trudnice također ne bi smjele podizati ništa teško.

I psihijatri preporučuju vježbanje kao ključni faktor u održavanju dobrog mentalnog stanja tokom trudnoće, a nedavna istraživanja s univerziteta u Southamptonu pokazala su da umjereno vježbanje utječe na niži nivo pretporođajne depresije koja pogađa 10 posto žena u tom periodu trudnoće.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*