Srbija i BiH jedine zemlje u Evropi koje nisu uvele sankcije Rusiji

Premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić je jučer u Beogradu rekao kako je Srbija, uz Bosnu i Hercegovinu, jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.

Upitan da prokomentariše to što je pokrenuta istraga o privatizaciji Naftne industrije Srbije (NIS), koju je kupio ruski Gasprom te da li bi to moglo da dovede do nekih problema sa Rusijom, premijer Vučić je naveo da Vlada Srbije vodi unutrašnju i spoljnu politiku zemlje u skladu sa interesima građana Srbije.

“U skladu sa tim, mislim da je Srbija uz Bosnu i Hercegovinu, zbog specifičnog stava RS, jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Čini mi se da to govori dovoljno o našem odnosu i poštovanju prema Rusiji i poštovanju našeg odnosa”, rekao je Vučić.

Komentarišući da nije sretan zbog toga što je neko napravio profit od milion dolara za šest mjeseci na srpskoj nafti i gasu, Vučić je rekao:

“Ako bude bilo moguće da se napravi revizija, to bi bilo odlično, ali ja ne tvrdim da postoji krivično-pravna odgovornost, ja ne skačem, ne psujem i ne vrijeđam nikoga govoreći nešto, a pri tome ne znajući ništa. Ja čak i ne vjerujem u to da je tu državni vrh uzimao pare ili tako nešto.”

Nadovezujući se na pritiske Srbiji, u vezi sa Ukrajinom i uvođenjem sankcija Rusiji, premijer je rekao:

“Nije to laka situacija, nema ih (pritisaka) na tako brutalan način, kako neko misli, ali posredno ih ima svakako. A nekada to i nije posredno, već neposredno, a oni su u smislu i EU integracija i nekih drugih stvari. Mi poštujemo međunarodno pravo, ne miješamo se ni u čije sukobe, ali Srbija mora da preživi.”

(MOJportal /RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*