Tužilaštvo BiH traži da se Orić i Muhić osude za ubistvo tri srpska zarobljenika

Tužilaštvo BiH je zatražilo da Naser Orić i Sabahudin Muhić, optuženi za ubistva tri zarobljenika srpske nacionalnosti u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac kod Bratunca, budu kažnjeni u skladu sa zakonom, prenosi Birn.
Tužitelj Miroslav Janjić smatra da je na osnovu iskaza svjedoka i haške presude Naseru Oriću, dokazana tvrdnja iz optužnice, prema kojoj se Oriću i Muhiću na teret stavlja ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U završnim riječima tužilac Janjić najviše se pozivao na iskaze zaštićenog svjedoka O-1, koji je kazao da je bio svjedok ubistva Slobodana Ilića.

„Svjedok O-1 je u detalje opisao ubistvo sudije Ilića, koji je zajedno sa još tri, četiri vojnika Vojske Republike Srpske (VRS), 12. jula zarobljen. Svjedok je opisao kako je Orić u predjelu prsa i glave udarao Ilića, a nalaz vještaka Rifata Kešetovića potvrdio je višestruke prelome kostiju kod Ilića“, kazao je Janjić.

Orić je optužen da je 1992. bio komandant štaba Teritorijalne odbrane Armije BiH, a Muhić kao pripadnik tih snaga.

Tužilaštvo se pozvalo i na iskaz Ibrana Mustafića, koji je tokom svjedočenja kazao da mu je Orić u svom stanu priznao ubistvo Slobodana Ilića.

Tužitelj Janjić smatra da su iskazi svjedoka identični i vjerodostojni, naročito opisi Slobodana Ilića na dan ubistva. Prema rječima Janjića, neki od svjedoka su rekli da je Ilić bio u vojnom džemperu dok je njegova supruga kazala da je 12. jula nosio košulju.

Pominjući ubistva Milutina Miloševića i Mitra Savića, Državno tužilaštvo smatra da su svjedoci nedvojbeno potvrdili kako su u oba zarobljenika pucali i Orić i Muhić.

Stav Tužilaštva BiH je da su svjedoci Odbrana nevjerodostojni te da su suprotni materijalnim dokazima i haškoj presudi Naseru Oriću.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. septembar, kada će biti iznešene završne riječi Odbrana optuženih.

Fokus.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*