59b9315e-9e60-40aa-9925-6af50a0a0a7e-cormack-wigemar-700x402

Cormack i Wigemark s Čovićem: Približavati zemlju standardima Evropske unije

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack i specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark razgovarali su danas s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem o nizu pitanja koja se tiču reformi, novom zamahu na putu ka EU, te osnaživanju vladavine prava.
Naglasili su i odgovornost svih bosanskohercegovačkih političara da osiguraju da se opšti izbori 2018. godine održe nesmetano i da se institucije formiraju pravovremeno.

Predsjedavajući Predsjedništva Čović obavezao se na razgovor o mogućim izmjenama i dopunama Izbornog zakona u duhu dijaloga i konsenzusa.

Ambasadorica Cormack i specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark naglasili su da bilo koji prijedlog mora poštovati sudske odluke i vladavinu prava, te približavati državu standardima Evropske unije.

– SAD i EU podržavaju konstruktivna nastojanja da se riješe razlike u stavovima i da država napreduje na putu ka EU – saopćeno je iz Delegacije Europske unije u BiH.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*