Odbijene izmjene i dopune Krivičnog i Izbornog zakona u BiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nisu danas dali podršku izmjenama Izbornog i Krivičnog zakona koje se tiču kandidiranja osuđenih ratnih zločinaca i negiranja genocida.

Ni jedan od ta dva zakona, koje je predložio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović, nije imao dovoljno podrške. U slučaju Izbornog zakona 16 poslanika je bilo ZA, 17 protiv i jedan suzdržan, a za Krivični zakon 17 poslanika je bilo ZA i 17 protiv.

Predsjedavajuća Doma Bojana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) ocijenila je danas da je u suprotnosti s Poslovnikom zaključak poslanika Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Sadika Ahmetovića kojim je predložio da se u dnevni red sjednice oba doma, zakazane za 24. oktobar, uvrsti posebna tačka o funkcioniranju Vijeća ministara, te da se o njemu ne bi trebalo izjašnjavati.

Ahmetović je to predložio u okviru rasprave o Informaciji Kolegija i Vijeća ministara BiH o zaključku usvojenom na prethodnoj sjednici Doma kojim je zadužen predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić da do naredne sjednice prikupi potpise poslanika čiju podršku ima u svom radu kako bi u narednom periodu mogao da bude donesen stav o statusu Vijeću ministara.

Ovim zaključkom Ahmetović je pozvao članove Kolegija oba Doma da ovo uvrste u dnevni red sjednice, a poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut upozorio je da Kolegij Predstavničkog doma nije zajednički kolegij, ali Krišto je pojasnila da je na jučerašnjoj sjednici Kolegija oba Doma PSBiH zakazana zajednička sjednica domova.

Nakon rasprave poslanika, ipak je uslijedilo glasanje o ovom zaključku kojeg su poslanici podržali, odnosno njih 19 glasalo je ZA, 16 ih je bilo protiv, dok je troje poslanika bilo suzdržano.

U drugom čitanju, podržan je danas Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine koji je predložilo Vijeće.

Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona koji je predložila poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević dobio je potrebnu većinu u prvom čitanju, a dopune se tiču onemogućavanja zamjene kazne zatvora za novčanu kaznu za krivična djela protiv integriteta BiH, odnosno napada na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline BiH, sprečavanje borbe protiv neprijatelja BiH uključujući i službu u stranim vojnim formacijama.

Podršku je dobio Izvještaj Ministarstva sigurnosti BiH o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila, dok su izjašnjavanje o nekoliko međunarodnih sporazuma poslanici odgodili zbog neprisustva predlagača, odnosno članova Predsjedništva BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*