Crnadak: U BiH postoji kosenzus oko MAP-a, ne i članstva u NATO

Na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Američko-jonske povelje, koji je održan u okviru zasjedanja Generalne skupštine UN-a, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak istakao je da Bosna i Hercegovina cijeni značaj ove povelje, jer omogućava razmjenu mišljenja i saradnju u oblasti sigurnosti u regionu.

Crnadak je na sastanku naglasio da u Bosni i Hercegovini ne postoji konsenzus o punopravnom članstvu u NATO-u, ali da postoji puna saglasnost oko nastavka saradnje sa ovom organizacijom, uključujući što brže aktiviranje MAP-a.

U nastavku izlaganja ministar Crnadak je pojasnio da se sve parlamentarne partije iz Republike Srpske protive punopravnom članstvu, ali da nastavak saradnje sa NATO-om podržavaju svi, uključujući i SNSD čiji je visoki funkcioner Nebojša Radmanović, kao član Predsjedništva BiH, potpisao zvaničan zahtjev za aktiviranje MAP-a i uputio pismo generalnom sekretaru NATO-a u kojem ga moli da taj proces ide što brže.

Ministar Crnadak je dodao da BiH nastavlja sa reformama i u drugim sektorima, a naročito u onim koji su povezani sa procesom eurointegracija.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hojt Brajan Ji, sa kojim je ministar Crnadak imao kraći susret po završetku ministarskog sastanka.

Istog dana, ministar Crnadak se sastao sa predsjednikom Nacionalnog komiteta za vanjsku politiku SAD-a Rozmari Dikarlo sa kojom je razmijenio mišljenja o aktuelnoj situaciji u BiH i regionu, procesu evropskih integracija BiH i saradnji sa NATO-om, te aktuelnim svjetskim političkim temama.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*