PDPFBIH: Što hitnije zakazati sjednicu o boračkoj populaciji

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH zasjeda danas će se, po hitnom postupku, izjašnjavati  o zakonima o visini stope zatezne kamate na javne prihode, te federalnim upravnim taksama. Pred zgradom Parlamenta najavljen protest Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH i Saveza slijepih boraca, koji protestuju zbog Zakona o boračkim udruženjima.

Helez: Što prije zakazati sjednicu u Parlamentu o boračkim problemima
Odmah po otvaranju današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, poslanik Socijaldemokratske partije BiH Zukan Helez zatražio je da što prije bude zakazana i posebna tematska sjednica koja će biti posvećena boračkoj problematici u FBiH.

Predsjedavajući tog doma Edin Mušić odgovorio je da će se Kolegij Doma na jednom od njegovih narednih zasjedanja odrediti o zakazivanju ne samo te već i drugih tematskih sjednica čije održavanje su ljetos, prije godišnjih odmora, zatražili poslanici.

Poslanik Helez kaže da nije zadovoljan ovim Mušićevim odgovorom.

Ponovio je insistiranje da tematsku sjednicu o problemima boračke populacije treba zakazati što hitnije jer, kako je dodao, demobiliziranim borcima koji već mjesecima borave, u znak protesta, u šatorskom naselju formiranom ispred sjedišta Federalne vlade, treba stvoriti uvjete da što prije dobiju zadovoljavajuće rješenje i odu svojim domovima.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH  izjašnjavaće se po hitnom postupku o predloženim izmjenama i dopunama zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, federalnim upravnim taksama i tarifi federalnih upravnih taksi, te o električnoj energiji u FBiH .

Skraćeni postupak predviđen je za razmatranje izmjene zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH, matičnim knjigama i o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije.

Osim toga, planirano je da se poslanici očituju o prijedlozima zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH i registru finansijskih izvještaja, kao i Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, te dvjema odlukama o prihvatanju zaduženja za realizaciju projekata, koji se odnose na vodovod u Visokom i jačanje bankarskog sektora.

Protest Saveza RVI
Za vrijeme sjednice Predstavničkog doma ispred zgrade Parlamenta FBiH okupit će se članovi Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH i Saveza slijepih boraca kako bi mirnim protestovanjem izrazili nezadovoljstvo tekstom Prijedloga zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, po kome je ta kategorija, u smislu zastupanja svojih kompleksnih problema, potpuno diskriminirana.

Kako su najavili, tom prilikom žele upoznati nadležne za donošenje zakona i s drugim pitanjima koja tretiraju oblast boračko-invalidske zaštite

Zbog protesta RVI izmjene u gradskom prijevozu
Izmjene u javnom gradskom prijevozu na nekim trolejbuskim i autobuskim linijama trajaće od 12 do 15 sati, zbog protesta članova Udruženja ratnih vojnih invalida i paraplegičara, najavljenog u ulici Hamdije Kreševljakovića.

Pozivajući se na rješenje Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, preduzeće GRAS je najavilo da će trolejbuska linija 103 Dobrinja – Trg Austrije saobraćati preko okretnice Jezero.

Autobuske linije 41 Drvenija – Gornji Velešići i 18 Drvenija – Pofalići, kao i minibuska linija 59 Latinska ćuprija – Komatin, mijenjat će polazni terminal i polaziti sa Skenderije.

Vrijeme potpune obustave saobraćaja u navedenoj ulici u naznačenom terminu utvrđuju operativni organi Ministarstva unutrašnjih poslova u zavisnosti od situacije na terenu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*