Riješite se stresa, spavajte dovoljno i jedite voće

U moderno doba žurba je postala naš životni stil. Organizam izlažemo velikim naporima, a sve je manje vremena za kvalitetan obrok. Nezdravom prehranom dovodimo do pada imuniteta. Ukoliko uspijete podići svoj imunitet, prehlada i grip vam neće predstavljati nikakvu prijetnju.

U nastavku se nalazi deset preporuka za podizanje imuniteta.

Radi se o vrlo efikasnim metodama, ali nije nužno da ih sve primijenite. Dovoljno je da izaberete tri metode koje vam je najlakše sprovesti i da ih se držite. Dobri rezultati neće izostati.

1. Pijte sok od limuna

Ovo nije bitno samo zbog vitamina C. Naravno, limun obiluje vitaminom C, što je dobro za imunitet, ali limun ima još jednu bitnu karakteristiku. Njegova kiselost (pH vrijednost) podstiče razvoj zdravih bakterija u tijelu i štiti ga od razvoja virusa i štetnih bakterija.

Limun možete piti svježe iscijeđen, možete ga dodavati u čaj, umjesto sirćeta u salatu, pri kuvanju… Budite kreativni.

2. Koristite prirodne sastojke za podizanje imuniteta

Bijeli luk je najjači prirodni antibiotik i dobro je jesti ga barem jednom sedmično. Sirovi bijeli luk bolji je od kuvanog, ali opet, kuvanjem se smanjuje miris. Drugi bitan prirodni sastojak za imunitet je aloe vera. Nju ponekad opisuju kao čudotvornu biljku koja liječi sve bolesti.

Eterična ulja takođe spadaju u ovu kategoriju i mogu doprinijeti jačanju odbrambenog sistema.

3. Spavajte dovoljno

Svako od nas ima drugačije potrebe za snom i zato nije moguće definisati koliko je sati sna idealno. Neke osobe trebaju samo šest sati sna u prosjeku, a neke i do deset sati. To zavisi i od vaše dobi, godišnjeg doba, o tome koliko ste fizički aktivni. Bitno je da se dobro naspavate. Dobar san povezan je s lučenjem hormona važnih za vaše tijelo.

4. Pijte puno vode

Postoji jedno pravilo koje kaže:

Većina glavobolja javlja se zato što ljudi ne piju dovoljno vode.

Žeđ nije jedini znak manjka vode, glavobolja takođe signalizuje dehidraciju.

5. Smanjite unos kafe

Kafa ima neka dobra svojstva, ona je antioksidans, baš kao i čokolada. Ipak, kafa izvlači vodu i minerale iz tijela. Uz kafu pijte obavezno i vodu da nadoknadite tekućinu.

6. Smanjite unos slatkog

Ukoliko ćete se držati samo jednog savjeta od ovih koje smo ponudili, neka to bude ovaj. Eliminišite šećer iz prehrane i primijetićete pozitivne promjene u tijelu, postaćete energičniji i manje ćete obolijevati.

Rafinirani šećer ima određene sličnosti s drogom – što ga više konzumirate, više ga i želite. Šećer naglo ulazi u krvotok, naglo se podiže njegov nivo, koji opet kasnije naglo pada. Taj proces narušava imunitet.

7. Konzumirajte dovoljno proteina

Proteini su neophodni za zdravo tijelo, za zdravi um i, naravno, za imunitet.

8. Obezbijedite zalihe voća i povrća

Voće i povrće važan su izvor vitamina, minerala, antioksidansa, vlakana i enzima. Ukoliko niste u mogućnosti zdravo se hraniti, vitamine možete nadoknaditi vitaminskim pripravcima.

9. Vježbajte i provodite vrijeme na svježem vazduhu

Danas je, nažalost, normalno provoditi 90% vremena u zatvorenom prostoru. Svjež vazduh dobro djeluje na raspoloženje i imunitet. Umjereno vježbanje, vožnja biciklom, trčanje i slično takođe imaju jak učinak na imunitet.

10. Smanjite nivo stresa

Provodite vrijeme s prijateljima, otiđite na masažu, pripremite toplu kupku… Raspoloženje i zdravstveno stanje su povezani. Lako je moguće da istovremeno osjetite nemir i grlobolju, stres i grlobolju. Riješite li se stresa – život će postati ljepši, a to će se pozitivno odraziti i na imunitet.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*