Španska vlada danas o katalonskoj deklaraciji

Španska vlada će se danas  sastati kako bi odlučila o odgovoru na obraćanje  predsjednika katalonije Karlesa Pudždemona (Carles Puidgemon) katalonskom parlamentu, koji je sinoć rekao kako prihvata “mandat naroda” za otcjepljenje od Španije, ali od parlamenta Katalonije zatražio da tu odluku suspendira, prenosi Reuters.

Katalonski lider Karles  Pudždemon bi trebalo da se vrati na put zakona ako želi da dođe do razgovora i on nema prava da nameće posredovanje s vladom, izjavila je zamjenica španskog premijera Soraja Saenz  de Santamarija (Soraya Saenz de Santamaria).

Prethodno je Pudždemon , u obraćanju regionalnom parlamentu, rekao da prihvata “mandat naroda” za otcjepljenje od Španije, ali od parlamenta Katalonije zatražio da tu odluku suspendira, kako bi se dalo više vremena za pregovore s Madridom.

“Ni Puidgemont, ni bilo ko drugi ne može nametati posredovanje. Bilo kakav dijalog među demokratama mora da se odvija u okviru zakona”, rekla je Saenz de Santamaria.

Ona je dodala  Pudždemon ne zna gdje je, ni gdje ide, kao ni s kim želi da ide, prenio je AFP.

Pudždemon  se, u obraćanju regionalnom parlamentu, uzdržao od jasnog zahtjeva za proglašenje nezavisnosti, ali je prostor za otcjepljenje Katalonije ostavio otvoren.

“Preuzimam mandat naroda da Katalonija postane nezavisna republika”, rekao je on u govoru.

Nakon govora lidera Katalonije uslijedilo je potpisivanje deklaracije o nezavisnosti, koja je potom suspendirana.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*