Zbog nasilja prema Rohinjama EU prekida kontakte sa vojskom Mijanmara

Evropska unija (EU) će prekinuti sve kontakte s načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Mijanmara u znak protesta zbog “neproporcionalne upotrebe sile” protiv Rohinja, muslimanske manjine u toj zemlji, a “mogla bi razmotriti” i sankcije ako se “situacija ne poboljša”.

U dokumentu koji će u ponedeljak usvojiti 28 ministara vanjskih poslova, EU se pridružila Ujedinjenim narodima (EU) u ocjeni da je vojna represija prema Rohinjama usmjerena ka njihovom potpunom progonu iz Mijanmara.

“Kada toliko ljudi bude raseljeno tako brzo, to je jak signal namjerne akcije protjerivanja manjine”, navodi se u dokumentu EU.
Pozivajući “sve strane” da “odmah prekinu nasilje”, EU su najveći dio odgovornosti prebacili na vojsku Mjanmara.

“U svjetlu neproporcionalne upotrebe sile snaga bezbjednosti (protiv Rohinja), EU i države članice suspendovaće pozive načelniku Generalštaba Mijanmara i drugim visokim oficirima, i preispitati praktičnu saradnju u oblasti odbrane”, piše u tekstu prijedloga dokumenta.

Evropske sankcije Mijanmaru, posebno embargo na oružje i opremu koja može biti korištena u cilju “unutrašnje represije”, ostaju “relevantne”. Unija bi mogla “uvesti dodatne mjere ako se situacija ne poboljša”.

EU poziva vladu Mijanmara da Ujedinjenim narodima, Crvenom krstu i međunarodnim nevladinim organizacijama “bez odlaganja pruži potpun, bezbjedan i bezuslovan humanitarni pristup” u državu Rakin, gdje žive Rohinje.

Evropljani pozivaju i na “pokretanje uvjerljivog i praktičnog procesa koji bi omogućio bezbjedan, dobrovoljan, dostojanstven i trajan povratak u zavičaj svih koji su pobjegli iz svojih domova”.

Više od pola miliona Rohinja je od kraja avgusta pobjeglo u Bangladeš kako bi se spasilo od etničkog čišćenja u Mijanmaru. Poslije kratkog usporavanja, egzodus je prošle sedmice nastavljen.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*