Sjeverna Koreja priprema se za lansiranje nove balističke rakete?

Sjeverna Koreja se priprema za novo lansiranje balističke rakete prije zajedničkih pomorskih manevara Južne Koreje i SAD-a koji počinju sljedeće sedmice, prenijeli su južnokorejski mediji.

Pyongyang te manevre smatra provokacijom i mogao bi pripremiti odgovor.

Prema navodima lista Dong-A ilbo, satelitske fotografije pokazuju transport balističkih raketa na lanserima iz hangara oko Pyongyanga i u tom području.

Washington i Seul sumnjaju da se priprema lansiranje projektila koji bi mogli da pogode američku teritoriju, piše taj list.

To bi mogle biti interkontinentalne rakete Hwasong-14, koje mogu da pogode Aljasku, ili Hwasong-12, kojim Pyongyang prijeti američkoj pacifičkoj teritoriji Guam, ali i nova raketa Hwasong-13, potencijalno sposobna da dosegne zapadnu obalu SAD-a.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane je odbilo da komentariše.

Pomorske manevre će predvoditi američki nosač aviona, a oni će trajati od 16. do 26. oktobra u Japanskom moru i Žutom moru.

Američka vojska prethodnih dana pokazuje snagu u regionu. Jučer je nuklearna podmornica “Michigan” stigla u južnokorejsku luku Busan, nekoliko dana pošto je otišla podmornica “Tucson”.

(Beta-AFP/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*