Izlazne ankete: Stranka Sebastiana Kurza vodi na izborima u Austriji

Prema rezultatima izlaznih anketa pobjedu na današnjim izborima trebala bi odnijeti Austrijska narodna partija (OVP) na čijem čelu se nalazi aktuelni ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz. Platforma OVP-a bazirala se na planovima za smanjenje priliva imigracije i radnika iz siromašnijih istočnoevropskih država.

Kurzova partija prema prvim projekcijama osvaja 30,2 posto glasova, Partija slobode (FPO) 26,8 posto, a Socijaldemokratska partija (SPO) aktuelnog kancelara Christiana Kerna 26,8 posto.

Lider OVP-a i ministar vanjskih poslova tako će najvjerovatnije postati najmlađi kancelar u historiji Austrije i najmlađi šef vlade u svijetu.

Podsjećamo, austrijske političke stranke bile su primorane da zakažu vanredne izbore nakon što je OVP pozvala vlast na održavanje prijevremenih izbora.

Koaliciona vlada raspala se u maju kada je na čelo OVP-a došao sadašnji ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz, a prijevremeni izbori raspisani su nakon što SPO i OVP nisu više, nakon dugogodišnjeg vladanja uz stalne svađe, mogle da se dogovore o nastavku vođenja zemlje.

Na parlamentarnim izborima kandidovalo se ukupno deset stranaka na nivou cijele Austrije, od kojih svega šest ima šanse da uđe u parlament. Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopćit će preliminarne rezultate poslije 19:30 sati.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*