Plenković: Hrvatska ima pravo graditi Pelješki most, uz poštivanje prava i interesa BiH

Izgradnja Pelješkog mosta trajno je rješenje hrvatskog i evropskog teritorijalnog diskontinuiteta kod Neumskog koridora pri čemu će legitimni interesi Bosne i Hercegovine ostati netaknuti, napisao je hrvatski premijer Andrej Plenković predsjedniku Evropske komisije (EK) i zvaničnicima u BiH.

Odgovarajući na ranija pisma predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovinu Denisu Zvizdiću i zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi, Plenković je podsjetio na dijalog koji Hrvatska vodi s Bosnom i Hercegovinom još od 2005. godine o izgradnji Pelješkoga mosta.

Postignuto je izričito razumijevanje o tome da Hrvatska ima pravo izgraditi Pelješki most na svom državnom području, uz poštivanje prava Bosne i Hercegovine na neškodljiv prolaz, napomenuo je hrvatski premijer.

“Na tim su temeljima utvrđeni i tehnički parametri mosta koji ni na koji način neće osujetiti uživanje svih prava i legitimnih interesa Bosne i Hercegovine na moru”, stoji u saopštenju.

Plenković je još jednom potvrdio podršku koju Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu prema evropskim integracijama i izrazio punu spremnost za daljnji razvoj odnosa uz međusobno uvažavanje, poštivanje mjerodavnih pravila i načela međunarodnoga prava.

Takođe, hrvatski premijer izvijestio je predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera (Jean-Claude Juncker) o svemu što je Hrvatska preduzela u vezi sa projektom cestovnog povezivanja s Južnom Dalmacijom.

Projekat se realizuje u konsultacijama s Evropskom komisijom i u dijalogu s Bosnom i Hercegovinom, podsjetio je Plenković. Ponovio je kako Hrvatska ima pravo izgraditi most na svojoj teritoriji, te da će pritom sva prava i legitimni interesi Bosne i Hercegovine, kao obalne države, ostati netaknuti.

Podsjetio je na važan finansijski doprinos Evropske unije (EU) koja s 357 milijuna eura finansira dosad najveći i najvažniji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj.

Dodao je da je u toku proces javne nabavke i odabir izvođača.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*