20.oktobar – Svjetski dan osteoporoze

Svjetski dan osteoporoze, 20. oktobar, obilježava se pod motom “Volite svoje kosti – zaštitite svoju budućnost” s ciljem jačanja globalne svijesti o prevenciji, dijagnostici i liječenju osteoporoze i metaboličkih bolesti kostiju.

Ovogodišnja kampanja Svjetskog dana osteoporoze poziva na preduzimanje ranih mjera za zaštitu zdravlja kostiju i mišića kako bi se osigurali dobar kvalitet života i nezavisnost u budućnosti.

Osteoporoza je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kostiju zbog čega postaju krhke i sklone prijelomima. Jedna je od pet najčešćih hroničnih bolesti uopće, a 80 posto svih oboljelih su žene. Oko 300 hiljada ljudi svake godine bude primljeno u bolnice s prijelomima uzrokovanim krhkošću kostiju.

Prema predviđanjima, do 2025. godine će biti za 60 posto više osoba s osteoporozom budući da je životni vijek produžen i da je sve više starih osoba. Širom svijeta osteoporoza uzrokuje više od 8,9 miliona prijeloma godišnje što znači da se registrira jedan prijelom u svake tri sekunde. Zbog velike učestalosti i slabo uočljivih simptoma, naziva se i „tiha epidemija”.

Rizični faktori su nasljeđe (ako je neko od roditelja imao osteoporozu); pušenje; prekomjerna konzumacija alkohola; dugotrajna upotreba kortikosteroida; mala tjelesna težina i gubitak kilograma; prekomjerno vježbanje i loša prehrana dovode do gubitka menstruacije koja povećava rizik od osteoporoze i prijeloma kosti; nedovoljna tjelesna aktivnost; neadekvatan unos kalcija (manje od 600 mg dnevno) i manjak vitamina D ili prethodni prijelom kosti.

Za ostoporozu se slobodno može reći da je bolest koja počinje u mladosti, a posljedice se javljaju u starijoj životnoj dobi. Na nastanak i razvoj bolesti utječu mnogi faktori, najviše  nasljeđe u kombinaciji s utjecajima iz okoline (prehrana i fizička aktivnost). Zato treba omogućiti primjeren razvoj skeleta u fazi rasta, što će umanjiti posljedice gubitka koštanog tkiva u starijoj životnoj dobi.

Za zdravije kosti bitni su redovna tjelesna aktivnost, odgovarajuća pravilna prehrana, izbjegavanje nezdravih navika, otkrivanje rizičnih faktora, redovno uzimanje propisanih lijekova za zdravlje kostiju i smanjenje rizika od prijeloma, navode u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Redovna tjelesna aktivnost potiče stvaranje koštane mase i povećava gustoću kosti do tri posto godišnje. Aktivnosti uvijek treba uskladiti sa zdravstvenim stanjem. Korisni su razni oblici tjelesne aktivnosti – šetnja, ples, treninzi snage, tenis, golf i sl.

Ako osoba ima osteoporozu treba da izbjegava: vježbe velikog opterećenja (trčanje, skakanje), trzajne pokrete i vježbe savijanja i pregibanja prema naprijed (dodirivanje prstiju, sjedenje i dizanje, sprava za veslanje).

Treba vježbati 10 do 15 minuta najmanje tri puta sedmično, ponavljajući svaku vježbu dva do tri puta te postupno povećavati broj ponavljanja.

Što se tiče prehrane, treba povećati unos hrane bogate kalcijem. Svakog dana treba jesti zeleno lisnato povrće i neki fermentirani mliječni proizvod (kefir, jogurt i sl.).

Treba boraviti na suncu ako je moguće svakog dana od 10 do 15 minuta zbog opskrbljivanja organizma vitaminom D i uz pridržavanje preporuka o zaštiti od sunca. Ne treba zanemariti ni unos magnezija budući da kalcij i magnezij međusobno pospješuju apsorpciju.

(Agencije)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*