Igman: Danas prva otvorena utrka Atletske rekreativne lige (ARL)

Na olimpijskoj biatlon stazi na Igmanu danas će se održati prva otvorena utrka Atletske rekreativne lige (ARL), na kojoj, pored članova ARL-a, mogu nastupati i rekreativci koji nisu članovi ove lige i profesionalni trkači.

Ideja za ovom utrkom nastala je iz želje rekreativaca da se disciplina 10 kilometara izmjesti sa staze da ne bi kružili 25 atletskih krugova i tako je izabran bosanskohercegovački olimpijski ponos – Igman.

Veliko polje na Igmanu bilo je centar svijeta davne 1984. godine. Bilo je to mjesto gdje se održavala Olimpijada, mjesto gdje su najbolji tadašnji biatlonci odmjeravali svoje kvalitete. Isto mjesto, ista biatlon staza opet je mjesto okupljanja sportista, sada samo najboljih rekreativaca i profi trkača iz Sarajeva i ostalih dijelova Bosne i Hercegovine.

Ova utrka nije klasični kros jer se trči po biatlon stazi koja je asfaltirana, ali na osnovu svih drugih parametara može se smatrati krosom jer se trči u prirodi gdje staza jednim dijelom prolazi kroz šumu, konfiguracija terena je raznolika i svi ostali dijelovi su idealni za klasičnu kros utrku.

Organizatori utrke ranije su saopštili da je najveća čar i ljepota utrke to što će biti održana u prirodnom okruženju. Zahvaljujući ambijentu i čistoći zraka, stvaraju se idealni uslovi za trčanje, te, ukoliko nekim trkačima fali motiva da se uključe u ovu utrku, motiv mogu naći u tome što će ih utrka izvesti na bh. olimpijsku ljepoticu, van gradskog smoga.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*