Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Međunarodna dijabetička federacija i Svjetska zdvasvena organizacija su 1991.godine ustanovili 14.novembar kao Svjetski dan dijabetesa.

Statistika pokazuje da svake godine u svijetu od posljedica dijabetesa umre oko pet miliona ljudi, a 40 posto oboljelih ne zna da ima šećernu bolest.

Prema podacima Udruženja oboljelih od dijabetesa u Federaciji BiH, do 2016. godine u Bosni i Hercegovini je registrirano oko 336.000 osoba sa šećernom bolesti.

Da je riječ o bolesti koja poprima razmjere epidemije, pokazuju i procjene Međunarodne dijabetičke federacije, prema kojima će u razdoblju od 2015. do 2040. godine broj oboljelih od dijabetesa u svijetu sa 415 miliona porasti na 642 miliona.

Među oboljelima je 199 miliona žena, s projekcijom da će do 2040. godine ukupan broj oboljelih žena biti povećan na 313 miliona.

Tim povodom Zavod za javno zdravstvo TK organizuje niz aktivnosti, u saradnji sa Udruženjem medicinskih sestara i tehničara Federacije BiH. Danas će u Bingo City Centru organizovati besplatne preglede građana i podjelu info materijala, dok će u aktivnosti biti organizovane u Mjesnoj zajednici Kiseljak.

U okviru Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, aktivisti Saveza udruženja /udruga dijabetičara u TK, danas će na tuzlanskom Korzu od 12-14 sati, vršiti besplatno mjerenje šećera u krvi svim zainteresiranim građanima. Tuzlanski kanton je najmnogoljidniji, i ima najveći broj oboljelih. Prosjek novootkrivenih dijabetičara od 0 – 14 godina starosti je 3-4 mjesečno.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*