5a0d5222-7f70-4064-8592-58810a0a0a7e-stres-nova-700x402

Fizički simptomi koji pokazuju da ste pod stresom

Postoji više fizičkih simptoma koji vam mogu pomoći da identifikujete stres, sudeći prema ekspertima za ishranu.

Šarlot Vats, autorka knjige “The De-Stress Effect” tvrdi da će stresirano tijelo apsorbovati nutrijente brže, što znači da će vremenom postati manje efektivno i umorno.

Stres može biti okidač koji se često povezuje sa nedostatkom vitamina i minerala, kao što je krvarenje desni i bijele tačkice na noktima.

“Drugačiji izbori u ishrani mogu pomoći da se zamijene iskorišćeni nutrijenti, ali takođe smanjenje šećera i stresa podrazumijeva da nutrijenti opstanu i da čuvamo zalihe za onda kada su nam najpotrebnije”, kaže ona, prenosi B92.

Sudeći prema Vatsovoj, svaki simptom kod stresiranih pacijenata je gotovo isti – a to je uglavnom nedostatak vitamina:

Ispucale usne (vitamin B6), brušenje zuba (vitamin B5), bijele tačke na noktima (cink), konstipacija i dijareja (magnezijum), krvarenje desni (vitamin C), mrlje na nogama (vitamin E), infekcija grla i pluća (vitamin A).

Osim toga, rezultati studije su pokazali da su žene koje su iskusile stres od traumatičnih životnih događaja u većem riziku od gojaznosti kasnije u životu.

Јedina svijetla strana stresa je što pojačana doza kortizola tzv. hormona stresa štiti ćeliju od starenja i smanjuje rizik od degenerativnih bolesti kao što je Alchajmer.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*