Signali primljeni tokom vikenda nisu stigli s nestale argentinske podmornice

Signali koji su primljeni tokom vikenda nisu stigli sa satelitskog telefona koji se nalazi u nestaloj argentinskoj podmornici.
Neuspjeli pozivi koji su trajali između četiri i 36 sekundi su primljeni u subotu te su podigli nadu u pronalazak podmornice ARA San Juan i njena 44 člana posade.

Podmornica je nestala 430 km od argentinske obale u srijedu te zasad nema nikakvih tragova o njenoj lokaciji.

Američka satelitska kompanija Iridium je ranije saopćila da je u podmornici bio jedan od njenih satelitskih telefona. No, ista kompanija je saopćila da sedam primljenih signala nije stiglo s njene mreže.

Danas je glasnogovornik argentinske mornarice Enrique Balbi potvrdio da “sedam neuspjelih poziva nije stiglo sa satelitskog telefona u podmornici”.

Velika operacija potrage i spašavanja i dalje traje u Južnom Atlantiku, gdje je podmornica nestala prije pet dana.

Specijalna oprema za podvodnu potragu i spašavanje je u Argentinu stigla iz SAD-a, a uključili su se brojni čamci i avioni. Potragu otežavaju snažan vjetar i visoki valovi.

Podmornica ARA San Juan se vraćala kući iz rutinske misije u Ushuaiji u blizini najjužnije tačke Južne Amerike. Kretala se prema bazi Mar del Plata južno od Buenos Airesa.

Posljednji kontakt s komandom mornarice je ostvaren u srijedu ujutro. Vjeruje se da je podmornica imala komunikacijskih poteškoća zbog nestanka električne energije.

Protokol nalaže da podmornica izroni na površinu u slučaju gubitka komunikacije.

00:00

00:00

(Vijesti.ba / Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*