Unapređenje sistema sigurnosti hrane u BiH

Češki ambasador u Bosni i Hercegovini Jakub Skalnik i direktori partnerskih institucija iz Češke promovisat će danas u Banjoj Luci početak projekta “Unapređenje sistema sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini” u koji će biti uloženo skoro milion eura.

Očekivano trajanje projekta je tri godine.

Cilj projekta je jačanje svih institucija u sistemu kontrole sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini s naglaskom na pesticide, đubriva, salmonelu i aditive, a zasniva se na trenutnim prioritetima partnerskih organizacija i u skladu je sa preporukama Evropske komisije za poboljšanja u ovoj oblasti.

Projekt će biti finansiran iz sredstava Programa razvojne saradnje Republike Češke, a realizirat će ga Državni veterinarski institut iz Praga i Centralni institut za nadzor i kontrolu u poljoprivredi iz Brna.

Projektne aktivnosti predstavljaju nastavak prethodno realiziranih aktivnosti Češke razvojne agencije u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, te su u skladu sa novom Strategijom razvojne saradnje Republike Češke i Bosne i Hercegovine (2018.-2023.).

Projekt će biti implementiran u partnerstvu s Agencijom za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Uredom za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, Upravom Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja, te u saradnji sa entitetskim ministarstvima poljoprivrede, Brčko Distriktom, inspektoratima, laboratorijama, privrednim subjektima i poljoprivrednim proizvođačima.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*