56a8d242-650c-4698-900f-3be60a0a0a80-njemacka-vlada-700x402

Njemačka zabrinuta zbog rastuće nacionalističke retorike u BiH

Nakon spekulacija medija iz susjedne Srbije o tome kako zvanični Berlin namjerava uvesti sankcije predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku iz Ambasade Njemačke u BiH kazali su za Klix.ba kako ne kometarišu medijske spekulacije, ali da je tačno kako je Njemačka zabrinuta stanjem u BiH.

“Njemačka ambasada ne komentariše medijske špekulacije, međutim tačno je da je Njemačka zabrinuta zbog rastuće nacionalističke retorike u BiH i kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma. Veoma nam je žao što BiH političari potiču etničke konflikte, umjesto da se fokusiraju na poboljšanju svakodnevnog života stanovnika, stvaranju radnih mjesta i boljih uslova života u BiH. Neophodno je da BiH političari preuzmu odgovornost prema svojim građanima i da se uhvate u koštac sa socio-ekonomskim reformama, i time pokažu ozbiljnu namjeru da BiH približe EU”, rečeno nam je iz Ambasade Njemačke u BiH.

Inače, mediji iz Srbije danas u objavili da se u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova uveliko razmišljaju da se Dodiku i njegovim saradnicima zabrani ulazak u tu zemlju i zamrznu bankovni računi zbog veličanja ratnih zločinaca, odnosno Ratka Mladića.

Podsjećamo, Dodik je nakon izricanja doživotne kazne zatvora ratnom zločincu izjavio kako je Mladić heroj za sve Srbe i da to ništa ne može promijeniti. On je poručio i da je Mladić dijelio patnje svog naroda te da je ušao u srpske pjesme.

Predsjedniku manjeg bh. entiteta Sjedinjene Američke Države početkom ove godine uvele su sankcije zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*