Od 123 objekta bivše SFRJ, za 51 se traži rješenje

Mješoviti komitet za sukcesiju, koji čine predstavnici Srbije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sutra će održati sastanak u Beogradu, izjavio je predstavnik Srbije u tom tijelu Veljko Odalović.

“Vjerujem da ćemo u sljedećoj godini riješiti najveći broj problema. Postoji jedan broj objekata koji se nesporno mogu podijeliti i insistirat ćemo na tome na predstojećoj sjednici”, rekao je Odalović za RTS.

On je kazao da su od 123 objekta bivše Jugoslavije u inostranstvu, 72 podijeljena, a da se za 51 objekat traži rješenje.

“Među njima ima i onih za koje se, iako su upisani kao vlasništvo SFRJ, ispostavilo da su upisani po raznim kriterijuma i nemoguće ih je podijeliti”, rekao je Odalović.

On je kazao da očekuje brzu realizaciju kada je riječ o nekadašnjim predstavništvima Jugoslavije u New Yorku i Tokiju, ali i stana na njujorškoj Petoj aveniji, i dodao da se još četiri sporna objekta velike površine nalaze u Moskvi, Adis Abebi, New Delhiju i Brazilu, jer zemljišta na kojima se objekti nalaze nije upisano kao vlasništvo SFRJ.

Odalović je podsjetio da je Srbiji u raspodjeli pripala kvota od 39,5 posto imovine, kao i da je vrijednost ukupne imovine prije 26 godina procijenjena na 110 miliona dolara, ali da ta vrijednost sada nije ista.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*