Vevčani, Makedonija - 13. januar 2018: U mjestu Vevčani na zapadu Makedonije otvoren je najstariji karneval za koji mještani tvrde da ima tradiciju staru 1.400 godina  ( Anadolu Agency - Vedat Abdul )
Vevčani, Makedonija - 13. januar 2018: U mjestu Vevčani na zapadu Makedonije otvoren je najstariji karneval za koji mještani tvrde da ima tradiciju staru 1.400 godina ( Anadolu Agency - Vedat Abdul )

Makedonija: Počeo 1.400 godina stari Vevčanski karneval

U mjestu Vevčani na zapadu Makedonije otvoren je najstariji karneval za koji mještani tvrde da ima tradiciju staru 1.400 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Maskarada i parada ljudi u kostimima jedan je od najupečatljivijih sadržaja ovog događaja. Šetnja pod maskama izazvala je veliko interesovanje mještana Vevčana.

Karneval je otvorio makedonski ministar kulture Robert Alagyozovski ukazujući na to da maske izražavaju vladinu novu politiku.

Među maskama i kostimima dalo se mjesta i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, arapskim šejhovima i dešavanjima u Makedoniji i regiji.

Učesnici maskama i kostimima ukazuju na važne događaje u zemlji, ali i izvan nje, a koji su zabilježeni tokom godine.

Karneval u Vevčanima i Vevčani su 1993. godine postali članom Svjetske federacije karnevalskih gradova. Zabava će trajati dva dana, a završava spaljivanjem maski.

(Anadolu Agency)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*