U okviru projekta “Moja kosa, tvoja kosa” uručeno 11 perika za oboljelu djecu

Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH” u okviru projekta “Moja kosa, tvoja kosa”, koji podržava Vlada Švicarske, u proteklih osam mjeseci izradilo je 11 perika, od kojih su deset već uručili djeci između tri i 19 godina, dok su danas uručili 11. periku djevojčici iz Bihaća koja boluje od trajne elopecije.
Direktor ovog Udruženja Fikret Kubat ističe da je cilj ovog projekta pružanje psihološke pomoći djeci koja su suočena sa gubitkom kose usljed hematoonkoloških i drugih oboljenja, ali i pružanje pomoći njihovim roditeljima.

“Projekt trenutno finansira švicarska Vlada, ali nadam se da ćemo pronaći neko rješenje tako da ovaj projekt, nakon godinu dana, postane samoodrživ”, kazao je, izrazivši nadu da će lokalna zajednica prepoznati potrebu za ovakvom vrstom projekta i pomoći Udruženju da nastavi sa radom.

Trenutno u Udruženju imaju 12 polaznika koji već mjesec i pol pohađaju obuku za vlasuljara, a koja inače traje 10 mjeseci. Za izradu jednu perike potrebno je otprilike osam dana.

Direktor Udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH” najavio je da će sutra uručiti još jednu periku za djevojčicu iz Roditeljske kuće, namijenjene kontinuiranom smještaju djece oboljele od raka i njihovih roditelja, koji dolaze izvan Kantona Sarajevo.

Koordinatorica projekta “Moja kosa, tvoja kosa” Nermina Ćuzović pojasnila je da je projekt namijenjen svoj djeci koja imaju privremeni ili trajni gubitak kose. Napomenula je da su u izradi još dvije perike te da, osim sutrašnjeg uručenja, za desetak dana planiraju uručiti periku još jednoj djevojčici.

Izrada perika za hematoonkološke pacijente, kaže, razlikuje se od izrada perika za trajnu elopeciju, jer kod djece koja su izgubila kosu usljed hemoterapije kosa ponovo počinje rasti te perika mora biti drugačije napravljena.

“Za jednu periku potrebno je otprilike šest donatora kose koja ne smije biti hemijski tretirana i mora biti minimalno 30 cm duga”, napomenula je Ćuzović te pozvala sve ljude koji žele donirati svoju kosu da se jave Udruženju i uključe u ovaj projekt.

Kazala je da trenutno imaju veliki broj donatora, i više nego što je potrebno, te da je u proteklom periodu više od 200 ljudi ne samo iz BiH, već i regiona i iz zemalja Evropske unije, doniralo svoju kosu u ove plemenite svrhe.

Također je pozvala i sve zainteresirane za obuku za vlasuljara da se jave, jer postoji potreba za ovom vrstom zanata koji je u BiH “na izdisaju”.

Koordinatorica projekta napomenula je da u početku roditelji oboljele djece nisu znali za postojanje ovog projekta, za koji su zapravo saznali iz medija, te je ovim putem poručila svim roditeljima čija djeca imaju trajni ili privremeni gubitak kose da kontaktiraju Udruženje.

Aldijana Hadžihajdarević iz Bihaća, majka 10-godišnje djevojčice koja ima trajnu elopeciju, a kojoj je danas uručena perika, kazala je da ovo oboljenje ne žele tako nazivati već ga nazivaju stanjem, jer se iskreno nadaju da je ipak prolazno.

Ukazala je na činjenicu da Zavod zdravstvenog osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine ne sufinansira nabavku perika za djecu oboljelu od malignih i autoimunih oboljenja, što ona smatra sramotnim.

“Također je sramna činjenica da naša država uopće ne vodi računa o zdravlju svog stanovništva, ali prije svega djece, niti o psihološkom zdravlju ove djece, što je po meni kao roditelju, zbog situacija u kojim se ona nalaze, najvažnije”, istakla je.

Ova djeca, kaže Hadžihajdarević, nemaju samopouzdanja, skrivaju pogled od javnosti jer smatraju da su manje vrijedna.

“Ovaj projekt i sve ono što radi Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH” je ono što ovoj državi i ovoj djeci treba. Oni su preuzeli ulogu vlasti i ulogu države i brinu se o našoj djeci”, zaključila je i zamolila sve ljude koji su spremni donirati svoju kosu da to i učine, jer, kako je rekla, tako će vratiti osmijeh na lica brojne bolesne djece.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*